Nyheter Sävsjö Vetlanda

Sävsjös folkmängd ökar mest men få vill flytta till Vetlanda

Sävsjös folkmängd har rekordökat i år, till skillnad från övriga länet där bara Jönköpingsområdet och Värnamo ökar. På hela Höglandet minskar folkmängden. Vetlanda kommun är minst populär att flytta till.

Många väljer att flytta från Vetlanda till övriga delar av Sverige. Sett till kommunens storlek är Vetlanda den minst populära kommunen i länet att flytta till. Det innebär att folkmängden hittills i år har sjunkit med 42 personer, enligt statistik från SCB. Mest i hela länet och näst mest i Småland. 26 260 bodde i kommunen den sista mars i år.

I Sävsjö ser det annorlunda ut. Där har folkmängden ökat med 26 personer under årets tre första månader. Ökningen är den näst högsta i Småland efter Växjö och en av de högsta i södra Sverige utanför storstadsområdena. 10 897 personer bodde i Sävsjö kommun den 31a mars. Se tabell nedan.

[adrotate banner=”6″]
Folkmängd i kommunerna i länet och förändring under första kvartalet i år. Källa SCB.

Jönköpings län                                      337 989 93
Aneby 6 409 -6
Eksjö 16 291 -13
Gislaved 28 845 -23
Gnosjö 9 389 -11
Habo 10 844 16
Jönköping 128 447 142
Mullsjö 7 047 13
Nässjö 29 352 -15
Sävsjö 10 897 26
Tranås 18 090 -18
Vaggeryd 13 152 -8
Vetlanda 26 260 -42
Värnamo 32 966 32

[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]
[adrotate banner=”34″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

11 Comments

  1. Det låter inte bra att Vetlanda kommun minskar sin befolkning,men det kan snart ändra sig hoppas jag.

 1. Det låter inte bra att Vetlanda kommun minskar i befolkning,men det kan snart ändra sig hoppas jag.

 2. Är någon överraskad att Vetlanda kommun tappar folkmängd. Den politiska ledningen med de tre kommunalråden, varav minst ett av dessa är onödigt, bryr sig inte om den fina stora kommun man har och de unika möjligheter som finns.Läste hur Bohman (s ) inbillade sig att människor skulle flytta till Vetlanda bara för att det kanske skulle byggas ett kulurhus. 11 miljoner endast i hyra och därtill all drift. Miljonrullning i sagans värld utan någon som helst effekt. Kompetensnivån hos den politiska ledningen imponerar inte. Lägg pengarna på en bra skola. Det ger resultat. Det finns inga lyckade kulturhussatsningar. Bara ännu fler ekonomiska bekymmer och till en kommun med så svag kommunalrådsledning flyttar inte folk. De är förnuftiga. Upplös den sittande kommunregeringen. Den får bara skutan att sjunka än mer.
  Leif
  Leif

 3. Är det någon som är överraskad att Vetlanda kommun tappar folkmängd. De tre kommunalråden , varav ett är helt onödigt, bryr sig inte om den stora fina kommun man borde förvalta. Läste hur Bohman (s) inbillade sig att en kulturhussatsning skulle få folk att flytta till kommunen. Kompetensnivån imponerar inte.Satsa istället på en bra skola. Det ger resultat. Kostnaderna för enbart hyra av ett kulturhus skulle uppgå till 11 milj kr. Sen kommer väl en mängd extra kostnader för personal och verksamhet. Det finns inga kulturhus som ekonomiskt lönar sig.Upplös nuvarande politska ledning innan skutan går på grund.
  Leif

 4. De flesta orter utanför storstäderna som det går bra för är också orter där det händer saker, som kulturliv till exempel. Det finns hundratals småkommuner i Sverige med liknande förutsättningar som höglandskommunerna och vad är det som säger att någon skulle vilja flytta just hit? Kulturlivet existerar knappt, det finns ingen upplevelseindustri, städerna är rätt fula och mycket av landskapet är förstört av alla granplanteringar.
  Jag tror att ett kulturhus på många sätt kan bidra till ett bättre klimat för Vetlanda som i längden gör att fler kan tänka sig att flytta dit eller stanna kvar. Jämför med hur Kumla har lyckats vända sina befolkningssiffror!

 5. Det går att satsa hur mycket som helst men när vi har en grotesk tidsanda att kämpa emot så är det inte så lätt. Det är så himla lätt att kalla våra orter och städer för hålor, hela tiden får man höra det. Men tänk på vilken oerhört bra livskvalite vi har i till exempel Vetlanda. Inte mycket till kriminalitet (jämför med Malmö gubevars), ren luft, rent vatten o s v och så är det ju billigt att leva här också.
  Att storstäderna vänt oss ryggen är ett jätteproblem. så var det inte förr. nu finns det snart ingen koppling mellan storstäder och landsbygd längre. hur många stockholmare har en farmor eller mormor som är lantbrukare ?

  1. Visst finns det mycket som är fint med Höglandet, men det är saker som finns i de flesta kommuner i Sverige utanför storstäderna. Uppenbarligen räcker inte det för att folk ska vilja flytta hit.

   1. Då måste ju kommunerna satsa på vad de har som är unikt. Ska Vetlanda – sportkommunen – helt plötsligt bli mästare på kultur, tja det kanske går. Kulturnissarna får kanske en chans att krypa fram under sina stenar där de gömt sig.

    1. Jag tror att båda delarna behövs, och i det sammanhanget är nog Sapa arena väldigt viktig för att Vetlanda ska fortsätta vara en sportkommun. Men varken hallen eller ett kulturhus kommer på egen hand vara det som vänder befolkningsutvecklingen, men jag tror att det kan hjälpa. Sen tror jag personligen att nyckeln ligger i att få de mindre orterna och byarna att bli lite mer levande. Men där räcker det inte med att politikerna engagerar sig utan även de som bor där. Ramkvilla verkar vara ett positivt exempel.

 6. Tråkigt och riktigt nedslående; dock kan det kanske löna sig att undersöka hur utflyttade och tidigare anställda ser på saken.
  Det verkar vettlöst att frigöra ytor så att kommersen kan bre ut sig, och sända biblioteket till ett kulturhus in spe, där man varken kan ana råd från länsteatern eller insikt i hur ett rumsfunktionsprogarm för ett bibliotek måste se ut. En reception är inte detsamma som en plats för litteraturvägledning och kunskapsvägvisning i vår informationstyngda värld.
  Jag har också lidit av den mobbningskultur, som jag trots min ledningsfunktion, eller tack vare den, fått utstå.Inte minst av min ledningssgrupp, när jag slutade. Detta sanktionerat av en kommunledning. Att tänka på Vetlanda ger ångestkänslor. Det har inte gått över ens efter sju år.

Kommentarer avstängda