Debatt

Schystare villkor för växande företag

Om vi får förtroendet i kommande riksdagsvalet kommer vi i Folkpartiet Liberalerna att arbeta för schystare villkor för nya och växande företag.

Ur en småföretagares synvinkel är oftast arbetsgivaravgiften en tung belastning. Att gå från att vara ”sin egen” till att ta in sin första anställd är inte bara en stor kostnad, det innebär också att företaget tar på sig ett stort ansvar för den anställde som i hög grad är lagreglerad. Liksom att administrativa kostnader uppstår. Det är inte heller lätt att hitta medfinansiärer för att dela på riskerna när det är osäkert vid uppstart av nya företag.

 

Vi tycker att dagens svenska arbetsmarknadsmodell är bra och den vill vi ha kvar, men vi behöver modernisera lagen om anställningsskydd. Vi tycker att kompetens ska vara lika viktig som anställningstiden vid uppsägningar och de företag med mindre än tio anställda ska få större möjligheter att utveckla sitt företag.

 

Dagens höga ungdomsarbetslöshet är inte bara en konjunkturell effekt utan också en strukturell problematik. Det är idag för höga trösklar för unga att komma in på arbetsmarknaden. Dagens forskare ger idag Jan Björklund rätt i att sänkta ingångslöner skapar fler jobb. När man tittar på andra länder som Tyskland och Danmark har de lägre ungdomsarbetslösa och detta beror på att de har ett inarbetat system som skapar möjligheter att börja träna sig in i ett nytt jobb, så kallad lärlingsanställning.

 

Därför är det rimligt att införa:

 

*en reduktion av arbetsgivaravgiften

*minskat regelkrångel

*inför riskkapitalavdrag för den som investerar i nya näringar

*utöka tvåpersonsundantaget i lagen om anställningsskyddet (LAS) för de minsta företagen från två till fyra personer

*inför en lärlingsanställningform för dagens unga

 

MAGNUS OLOFSGÅRD (FP)

RiksdagskandidaT

Vetlanda

 

PETER GRAHN (FP)

Kandidat till kommunfullmäktige

Sävsjö

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook