Vetlanda

SD-förslag: sälj skolorna i Vetlanda


[adrotate banner=”27″]
I ett nytt förslag föreslår Sverigedemokraterna i Vetlanda att kommunen ska sälja sina skolor.

I en motion för Anker Iskov Christensen (sd) fram att det är ekonomiskt fördelaktigare att hyra fastigheter än att äga dem. Nu vill han att kommunen ska utreda om det inte är bättre, att likt stora handelsföretag, sälja skolfastigheterna och andra kommunala bostäder och lokaler för att sedan hyra tillbaka dem.

På samma sätt bör kommunen låta privata byggbolag kalkylera på att bygga en ny skola som sedan kommunen får hyra.

[Redaktion]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

  1. Om kommunen säljer skolbyggnaderna får kommuninvånarna betala fatsighetsägarens vinstmarginal på kapitalkostnaden så det är inte något bra alternativ. Det är i så fall bättre att avskeda personalen på fastighetsavdelningen som sköter drift och underhåll och sedan upphandla motsvarande enligt LOU från lokala företag. Detta blir billigare eftersom personal allställd i företag oftast är betydligt effektivare än kommunanställd personal.

    Om kommunen upphandlar hyra av ny skola från ett privat byggbolag uppstår samma problem, kommuninvånarna får betala byggbolagets vinst på kapitalkostnaderna.

    Mot bakgrund av ovanstående bör kommunfullmäktige avslå SD:s motion om att starta en utredning avseende försäljning av skolbyggnader. I samma veva bör Moderaterna lämna en motion om att kommunen skall starta en process för att avveckla drift- och underhållsavdelningen för kommunala fastigheter i tekniska förvaltningen så att kommunen istället kan köpa in all drift- och underhåll av kommunala fastigheter från lokala företag i kommunen.

  2. Det är nog det som är av dom stora problemen idag att företagen som ska utföra arbetet kommer komma från företag utanför kommunen, upphandlingarna skiter i vart företagen är ifrån då billigast är bäst enligt någon konstig lag. Värdet av ett fungerande samarbete och kanske år av uppbyggnad av förtroende och service väger lätt då upphandlingar görs.

Kommentarer avstängda