Ekonomi Höglandet Vetlanda

SE UPP! Skatteverket avslöjar: det här kommer vi granska i år

I årets kontroller ska Skatteverket följa upp de nya reglerna om personaliggare i byggbranschen. På rot- och rutområdet har granskningen ett särskilt fokus på takarbete, flyttjänster och bostadsförsäljningar. Skatteverket granskar också den digitala ekonomin samt skattefusk i samband med grov ekonomisk brottslighet och vid utlandstransaktioner.

– De allra flesta vill göra rätt med skatten och gör också rätt. Samtidigt ser vi att de som avsiktligt fuskar tar till nya metoder. Vi agerar hela tiden framåtsyftande för att minska risken för fel och fusk och för att seriösa företag inte ska drabbas av illojal konkurrens, säger Ingemar Hansson, generaldirektör på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Ingemar Hansson tvingades under 2016 av riksdagen att vika sig efter att han velat lägga ner Skatteverkets kontor i bl a Vetlanda.
LÄS MER:”En stor seger” – Vetlanda vann mot staten

Rot- och rutavdrag är ett stort kontrollområde även 2017. I år finns ett särskilt fokus på takarbeten och flyttjänster. Hittills har ett tusental utförare av flyttjänster ansökt om rutavdrag. Skatteverket ska även kontrollera bostadsförsäljningar där ägaren har begärt rotavdrag utan att ha bott i bostaden.

Personalliggare infördes i byggbranschen förra året för att stävja svartarbete och kommer att följas upp särskilt i år. Förra året tillämpades en ”mjuk linje” vid de cirka 12 000 kontroller som gjordes då, men i år tillämpas regelverket fullt ut.

Den digitala ekonomin är ett område som växer. Det leder till ökad e-handel och framväxt av nya affärsmodeller. Skatteverket granskade förra året olika företeelser inom den så kallade delningsekonomin och det fortsätter i år. Förra årets kontroller av uthyrning av bostad visade att det finns en stor okunskap om att vinsten av uthyrningen ska beskattas när man når en större omsättning. Även webbutiker, företeelser på mer dolda delar av internet samt virtuella valutor granskas särskilt i år.

Arbetet mot grov ekonomisk brottslighet handlar till största delen om att motverka organiserat svartarbete, fakturabedrägerier och falska kontrolluppgifter. Bygg, transport och städbranscherna är drabbade och det internationella inslaget ökar. Finansiering av terrorism är ett område som granskas särskilt, i ett myndighetssamarbete med bland andra polisen. Skatteverket samarbetar även med andra myndigheter i särskilt utsatta områden och för att motverka bland annat felaktigt utnyttjande av våra välfärdssystem.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook