Segerdans och hjältegloria efter VBK-vinst

Rottnesonen Erik Ivarsson förde med all säkerhet Vetlanda till en kvalplats då han på övertid gjorde 3-2 (0-0) mot IFK Kungälv. Men han får dela hjälteglorian med Daren Richardson – som var mycket nära att bli olycksfågel…

Klockan stod på 92 minuter då VBK fick en hörna. Vis av VBK:s hörnstatistik ställdes inga större förhoppningar om ett mål, men efter diverse returer tryckte Erik Ivarsson in segermålet. Och de 1129 åskådarna som följde matchen i Sapa Arena tycktes vara de dubbla. Och Ivarsson han ställde till med en segerdans som om han avgjort SM-finalen.
En av de som var först framme och famnade om honom var amerikanen Daren Richardson. Därmed lämnade också han isen med en hjältegloria över huvudet.
Men som det började…

Richardson skulle efter en mållös första halvlek göra en dragning framför eget mål, tappade bollen och Markus Kompuja gjorde enkelt 0-1.
VBK kvitterade dock till 1-1 och även det målet tillkom på en hörna. Målskytt: Daren Richardson…
Det blev dock 1-2 till Kungälv i 85.e minuten, men då dök han upp igen, Richardson.
Stefan Norden lyfte bollen över hela Kungälvsförsvaret och Richardson plockade ner bollen på tennis och gjorde 2-2. Då återstod exakt 3.44 av ordinarie matchtid.
Vad som hände därefter har ni redan läst.

Eftersom Kalix förlorade med klara 1-5 på hemmaplan mot Vänersborg pekar allt mot att VBK nu kniper kvalplatsen. En plats som ofta benämns “negativt kval”, men som i det här fallet blir positivt för VBK. Man får en chans till att hänga kvar i högsta serien.
I dagsläget måste Kalix ta in fyra poäng och 15 mål på VBK, med bara två omgångar kvar att spela. Det ska inte gå.
VBK har visserligen en svår avslutning med Sandviken hemma på lördag och Broberg borta i avslutningen. Kalix kommer enkelt att besegra redan nu nedflyttningsklara Tillberga och har sedan Bollnäs hemma.

Samtidigt, om man ska gå händelserna i förväg, är det bra om Sirius stannar kvar på kvalplatsen tillsammans med VBK. I så fall får Sirius möta Ljusdal eller Örebro från norrgruppen medan VBK i så fall får möta betydligt mer beskedliga Gripen eller Lidköping. Går Sirius förbi Vänersborg och/eller Gais får VBK med all säkerhet möta något av de båda norrlagen.