SEMESTER: Du kommer bli magsjuk


Ät INTE rått kött och försök vara civiliserad! Under sommarmånaderna ökar risken för att drabbas av magsjuka på grund av bakterier. Smittan sker oftast via mat och vatten och här kommer Jönköpingsbaserade Jordbruksverkets bästa tips för att minska risken att bli sjuk.

Varje år rapporteras mer än 12 000 fall till Folkhälsomyndigheten där personer blivit magsjuka av bakterier, en stor del av de som smittas insjuknar under juni, juli och augusti.

Tipslistan:

Tvätta händerna

  • innan du börjar laga mat, äter och efter att du har hanterat rått kött
  • efter att du varit i kontakt med djur eller djurens närmiljö
  • efter toalettbesök.

Tänk på detta när du lagar mat

  • Använd inte samma fat och redskap till den färdiggrillade maten som du använt till rått kött.
  • Håll olika livsmedel såsom rått kött och mat som inte ska hettas upp separerade från varandra.
  • Diska skärbrädan och kniven som du använt till köttet innan du skär sallad eller andra grönsaker.
  • Vid uppvärmning av mat se till att den blir ordentligt upphettad.
  • Se till att kyckling, hamburgare och rå korv blir helt genomstekt.
  • Låt inte maten stå framme länge i värmen.
  • Var noga med att kyla ner maten snabbt och sedan förvara den kallt.
  • Skölj alltid grönsaker noga i rent vatten.

Vid kontakt med lantbrukets djur

  • Ta del av den hygieninformation du får på gården och läs eventuella skyltar.
  • Tvätta händerna med tvål och vatten innan och efter du varit i kontakt med kor, får och getter eller deras närmiljö.
  • Undvik att äta i djurens närmiljö.
  • Ät inte picknick i beteshagar där det går kor, får och getter.
  • Ha uppsikt över barn och andra personer som kan ha svårt att ta till sig hygienråd.
  • Bada inte i närheten av betesmarker där det går kor, får eller getter.
  • Hjälp barnen med handtvätten.
  • Tvätta alltid händerna innan du äter på gården.

Råd för att undvika att bli smittad av ehec via livsmedel

  • Smaka inte på rå köttfärs.
  • Genomstek köttfärs.
  • Tvätta händerna noga när du tagit i rått kött.
  • Diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött.
  • Skölj bladgrönsaker.
  • Drick inte opastöriserad mjölk eller koka den först.
  • Ät inte färskostar gjorda på opastöriserad mjölk.
  • Koka dricksvatten om det finns risk för att det är förorenat.

Kontrollera ditt dricksvatten om du har egen brunn

  • Om du har egen brunn kan vattenkvaliteten förändras med tiden. Genom en vattenanalys hos ett laboratorium kan du kontrollera om vattnet innehåller bland annat bakterier.
  • Gör en vattenanalys minst var tredje år.
  • Glöm inte brunnen på sommarstugan.

Publicerat

i

av

Etiketter: