Ekonomi Höglandet

Semester? Vad är det? Stor grupp svenskar arbetar hela sommaren

För många innebär sommarmånaderna semester, sol, tid för avslappning och rekreation. Men för många småföretagare innebär det administration, jobbmejl och svårighet att vara helt fri från arbete. Det visar en ny undersökning från intresseorganisationen Företagarna.

Som anställd har man rätt till fyra veckors sammanhängande semester under sommaren, en möjlighet som är få företagare förunnat enligt en ny undersökning från Företagarna. Undersökningen visar bland annat att bara 25 procent av de tillfrågade företagarna har möjlighet att ta ut fyra veckors sammanhängande semester.

– Det är besvärande eftersom alla människor behöver vila och rekreation för att fungera. För att må bra både psykiskt och fysiskt måste vi tillåta återhämtning. Det är något som företagare får i allt för liten utsträckning i dag, säger Günther Mårder, vd på Företagarna.

Undersökningen visar också att de som tar ut semester har svårt att vara helt lediga från arbete. 42 procent av de tillfrågade företagarna anger att de aldrig kan vara helt lediga när de väl tar semester, och i genomsnitt spenderar 9,5 timmar per vecka på arbete.

– Löner ska betalas ut även under semestern och då stiger naturligtvis behovet och pressen att leverera ett stadigt kassaflöde året runt. Samtidigt kvarstår i många fall behovet av kontaktbehov och tillgänglighet, ett missat samtal kan i praktiken innebära en förlust om en potentiell kund direkt går vidare till en konkurrent, fortsätter Günther Mårder.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook