Sex, krig och idioter – hit vill Högländarna inte resa | Höglandsnytt
Höglandet

Sex, krig och idioter – hit vill Högländarna inte resa


I en SIFO-undersökning som gjordes på uppdrag av Resia inför 2018 ställdes frågan vilket land man aldrig skulle resa till. Svenskarna är eniga. Landet som de flesta inte vill resa till är Turkiet, tätt följt av Egypten och Ryssland.

– Vi pratar ofta om vart vi svenskar vill resa, när och hur, men vi på Resia tyckte det var intressant att vända på det och se vart svenskarna helst inte vill resa under 2018. Att Turkiet, Egypten och Ryssland fanns med i toppen ser vi också i vår bokningsstatistik. Något mer förvånande är det att ett av våra mest bokade länder, Thailand, hamnar på en femteplats i frågan om vart man inte vill resa, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia, i ett pressmeddelande.

Det land som de flesta svenskarna undviker är Turkiet, följt av Egypten, Ryssland, Indien och Thailand. Listan ser i stort sett likadan ut både när man jämför kvinnor och män och olika åldrar. Undantaget är Indien, dit fler män än kvinnor säger att de inte vill resa. Undersökningen visar också att skeptismen till samtliga resmål ökar i takt med åldern. Tydligast syns detta när det gäller Thailand, som i större grad ratas av äldre resenärer än yngre.

Enligt undersökningen väljs Turkiet i första hand bort för att landet upplevs som oroligt och har en tveksam politik. För Egypten uppges liknande anledningar – otrygghet och rädsla för terrordåd och liknande. Ryssland väljs även bort på grund av landets ledare och för synen på homosexuella.

När det gäller Indien är det framförallt rädslan för magsjuka som avskräcker, tillsammans med landets syn på kvinnor. Enligt undersökningen väljs Thailand bort eftersom det upplevs vara för exploaterat. Svenskarna kopplar också ihop landet med problematik kring sexuell exploatering och långa flygresor.

– Det är intressant att se att det vi säger i en undersökning inte alltid speglar vårt beteende i verkligheten. När resan väl ska bokas är det så mycket som spelar in. Pris, tillgänglighet, restid, väder, det är mycket som ska klaffa. Det är inte ovanligt att frågor om politik och liknande i det skedet spelar mindre roll, det händer så mycket saker och vi svenskar glömmer också fort, säger Lina Eklund, PR-specialist Resia.

Hit vill svenskarna inte resa under 2018

1. Turkiet (51%)
2. Egypten (46%)
3. Ryssland (39%)
4. Indien (24%)
5. Thailand (20%)

Listan är baserad på intervjuer som gjorts på totalt 1079 svenskar av Kantar SIFO på uppdrag av Resia i slutet av 2017.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook