Debatt Opinion

”Sjukförsäkringen – en välgödd kassako för staten”

”Under de senaste 10 åren har sjukförsäkringen genererat ett överskott på 50 miljarder kronor. Där har vi den verkliga sjukförsäkringsskandalen”, skriver länets LO-Folksam kommitté i ett debattinlägg.

[adrotate banner=”6″]

Under rubriken Sjukförsäkringsskandal går riksdagsledamoten Carl B Hamilton  till hårt angrepp i Dagens Industri mot LO och Svenskt Näringsliv. Han anklagar parterna för hemlighetsmakeri om hur överskotten i den kollektivavtalade sjukförsäkringen (AGS) hanteras.

Angreppet tycks grundas på en generande okunskap om vilka regler som gäller vid  premieåterbetalning. Principen i dessa fall är att premierna återbetalas till arbetsgivarna som är de formella försäkringstagarna, alltså inte till LO och Svenskt Näringsliv.  Dessa raka rör mellan försäkringsgivaren (AFA) och försäkringstagarna saknas däremot när det gäller den offentliga sjukförsäkringen som har utvecklats till en välgödd kassako för staten.

Under de senaste 10 åren har sjukförsäkringen genererat ett överskott på 50 miljarder kronor och prognoser visar att överskottet mellan 2012-2016 kommer att uppgå till drygt 70 miljarder kronor. Där har vi den verkliga sjukförsäkringsskandalen. Av en händelse motsvarar detta belopp kostnaderna för jobbskatteavdraget.

LO-Folksam kommittén, Jönköpings län

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

  1. ”Av en händelse motsvarar detta belopp kostnaderna för jobbskatteavdraget.”

    Så bra Aliansen med Moderaterna i spetsen har sett att skattebetalarna betalar för mycket skatt till sjukförsäkringen och genom jobbskatteavdraget betalar de tillbaka detta överskott.

  2. Dessutom råkar loppet vara ungefär hälften av kostnaden för invandring som säja ligga på runt 115 miljarder om man räknar in allt. Men det som är mest skrämmande är att ingen verkar vilja räkna ut vad det kostar. Vi är många som undrar varför!

Kommentarer avstängda