Höglandet Jönköping Jönköpings län

Sjukhuset struntade i henne – kvinna tvingades gå med bröstcancer i sju månader

På grund av vad regionledningen kallar ”oklarhet i rutiner och arbetssätt” missade vården att en knuta i ett ärr var ett återfall av cancersjukdom.

Region Jönköpings län anmäler händelsen för prövning enligt lex Maria. Anmälan gäller en patient som tidigare var opererad för bröstcancer. Hon upptäckte själv en knuta i ärret efter den tidigare operationen. Därför gjordes en mammografiundersökning även av den tidigare opererade sidan, när hon kom på sin ordinarie undersökning av den inte opererade sidan.

”På grund av oklarheter i rutiner och arbetssätt missade vården att bedöma mammografibilden av den sidan där knutan fanns. När kvinnan sedan var fortsatt orolig för förändringen togs inte den oron på allvar av vårdpersonal på grund av oklara riktlinjer hur en sådan knuta i ett ärr efter tidigare bröstcanceroperation skulle bedömas”, förmedlar chefsläkaren Axel Ros i ett pressmeddelande.

Knutan var ett återfall av cancersjukdom och diagnosen fördröjdes sju månader.
Kvinnan är under behandling och kontroller för sin cancersjukdom och någon ytterligare spridning har inte påvisats, enligt sjukvårdsledningen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook