Nyheter

Skadeståndskrav på 400 000 från Sanna

Affären Sanna fortsätter att skaka om Vetlanda. Kvi9nnan har rest ett skadeståndskrav på 400 000 kronor mot kommunen för fel man anser att överförmyndaren begått. Nu har man från advokatfirman Althin, som företräder Sanna, specificerat kravet.

Det var en gång TV-programmet Uppdrag Granskning, som satte bollen i rullen och som sedan ledde till att länsstyrelsen riktade mycket skarp kritik mot överförmyndaren i Vetlanda. Denna tvangs avgå samtidivgt som det så sakteliga började komma fram att politikerna under flera år vägrat henne uppräknade resurser, vilket även kommunens revisorer yrkat på.

Att fel begått är dock tveklöst men det är kommunen som enligt skadeståndslagen ska ersätta ren förmögenhetsskada som uppstått genom myndighetsutövning.

”Det är” skriver juristen i sin inlaga ”kommunen som svarar för de skadeståndsanspråk som riktas mot överförmyndare.”

I grunderna för skadeståndskraven pekar Althins representant, jur kand Sofie Jeppsson, på att överförmynaren agerat utöver sin behörighet, då Sanna under långa perioder inte varit skriven i Vetlanda men ärendeet ändå legat kvar där i stället för att flyttas över till Sävsjö, som rätteligen borde skett med hänsyn till folkb okföringsorten.

Man anser också, i grunderna för skadeståndskravet, att de utredningar som gjorts i Vetlanda om Sannas tillgångar, varit bristfälliga.

Totalt anser juristen att Sanna förlorat bortåt 500 000 kronor men man begränsar trots det skadeståndskravet till ”cirka” 400 000 kronor jämte ränta.

Från advokatbyråns sida låter man förstå att kommunen har att välja: låt tingsrätten bestämma skadeståndsnivån eller kom överens om en förlikning.

Vilket besked kommunen än tänker ge vill man ha svaret ganska snabbt eller senast 8 juni.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook