Debatt Opinion

Skamlig utsäljning av Bilprovningen

”Vilket gäng Sverige har vid statsrodret! Budskapet är: Köp av oss, vi lånar dig pengar, om du skattar i Sverige har ingen betydelse”, säger riksdagsledamot Peter Karlsson (s), kritisk mot moderaternas hanterande av Bilprovningens försäljning till  Opus.

Regeringen och de borgerliga riksdagsledamöterna smyger mycket med sin politik. Beslut hamras igenom och när sedan de dåliga konsekvenserna börjar visa sig så är det så tyst, tyst som i graven. Jobbcoacher, är det fortfarande någon som tror att deras existens får fler i arbete? Avgiften till arbetslöshetskassan sätts i relation till arbetslöshetsnivån i branschen, nu har till och med Jan Björklund (fp) tagit avstånd! För att inte tala om hur de ändrade sjukförsäkringsreglerna plågar och förstör livet för enskilda människor. Den som blir sjuk måste vara väldigt frisk eller ha friska anhöriga för att hantera eländet.

Det senaste i den växande pyramiden av borgerliga misslyckanden handlar om bilprovning.

Statliga AB Svensk bilprovning fick i år av regeringen i uppdrag att sälja ut två tredjedelar av det rikstäckande nätet av besiktningsstationer. Stationerna delades in i tre grupperingar varav två nu säljs till högstbjudande. Affären slutförs under det fjärde kvartalet 2012. Bilprovningens fastigheter säljs separat. Beslutet fattades av den borgerliga riksdagsmajoriteten under förra valperioden.

Vi socialdemokrater har ogillat utförsäljningen. Vi tror att lands- och glesbygd kan komma att förlora stationer och besiktningsservice, en utveckling motsvarande den som startat på apoteksområdet. Tillgänglighet i hela landet är ett statligt ansvar och fordonsbesiktning är en myndighetsutövning vilken inte lämpar sig för privatisering. Även prisutvecklingen bör följas.

Bilprovningen har nu tecknat ett avtal med koncernen Opus om att sälja delar av stationerna i Mälardalen och norra Sverige. Priset blev 370 miljoner kronor för de 70 stationerna, det är ungefär 5,3 miljoner per station. Det märkliga i detta är dock att Svensk Bilprovning lånar köparen 170 miljoner på fem år för att kunna genomföra köpet. Enligt uppgifter drog andra köpare sig ur och man bör notera att finansmarknadsminister Peter Norman tidigare sagt att försäljningen ska ske genom auktion för att få ut ett så högt pris som möjligt. Här handlar det om att sälja till vilket pris som helst. Det är uppenbart att vi återigen ser en ”ideologisk” försäljning av en nyliberal regering.

Den ska(m)liga utförsäljningen fullbordas av att det nu framkommit att Opus är en del i trixiga företagskonstruktioner som gör att företaget kontrolleras av ett Cypernbolag i syfte att betala så låg bolagsskatt som möjligt. Ägarna säger att de handlar helt lagligt och att de fått rådet av Carnegie. Någon som minns detta företagsnamn, varför det gick i konkurs och slutligen hamnade hos tidigare moderatledaren Bo Lundgren på Riksgälden? Handlade det inte om oegentligheter och dålig affärsmoral?

AB Svensk Bilprovning skriver genom VD Benny Örnefors den 9/7: ” Vi känner oss nöjda med affären och är glada över att ha tecknat avtal med Opus. Det är en kompetent aktör som vi har ett stort förtroende för.” Finansmarknadsminister Peter Norman låter via statssekreterare Erik Thedéenmeddela att staten är nöjd med såväl köparen som köpeskillingen.” Som de själva lånat ut till borde det ha tillagts!

Vilket gäng Sverige har vid statsrodret! Budskapet är: Köp av oss vi lånar dig pengarna och om du skattar i Sverige har ingen betydelse.

Peter Persson, riksdagsledamot (s) och ledamot i skatteutskottet
Anders Karlsson, riksdagsledamot (s) och ledamot i skatteutskottet

[adrotate banner=”6″]
[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

  1. Håller fullständigt med, dom beter sig som barn som bara vill ha snabba pengar för att fixa problem som kommer komma tillbaka om tio år. Inte konstigt att Sverige klarat sig hyfsat ur krisen när vi sålt i princip allt vi hade. Blev oroad redan när vin och sprit såldes…

  2. Men det var ju ännu värre med den långvariga S-dominansen!! Se på vad som hände t.ex. med SJ!! Det går för närvarande repriser på senaste ”Uppdrag granskning” – som i sommarprogrammet handlar om just SJ.
    Där kan man tala om att ”fixa problem”!!

    1. Tycker du SJ fungerar idag då Age? Efter ett antal år vid makten så har ingenting förbättrats tack vare det blå blocket i alla fall.

Kommentarer avstängda