Debatt

”Skandal” – friskolor väljer bort dåliga elever


[adrotate banner=”28″]
”Det här är en skandal utan motstycke”, skriver Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett debattinlägg på tal om uppgifterna om att friskolor väljer bort elever med dåliga betyg och pojkar. Nu kräver Lärarförbundet straff. ”Skolinspektionen har mandat att stänga skolor”.
[adrotate banner=”27″]
[I ett tv-program ikväll onsdag] rapporterar man hur friskolor väljer och väljer bort elever. Ett 50-tal skolor har granskats. Huruvida man är välkommen till skolan beror på kön, etnicitet samt hur bra eller dåliga betyg man har.

Det här är en skandal utan motstycke. Man undergräver det fria skolvalet som alla trodde var fritt. Genom att plocka russinen ur kakan bryter man mot skollagen och det måste få konsekvenser.

Igår meddelade Skolinspektionen att de gett 153 friskolor avslag på ansökan om att starta verksamhet eller utöka befintlig verksamhet.

Skolinspektionen ska in med full arsenal även i verksamma friskolor. De har mandat att stänga skolor när skollagen bryts på detta flagranta sätt. Elever kommer i kläm och det måste ägarna ta ansvar för.

Friskolorna har nu en tung uppgift att rensa upp om man i fortsättningen ska kunna motivera sin existens och betraktas som pålitliga.

Just nu svärtar oseriösa aktörer ner hela det fria skolvalssystemet. Det ökar segregationen och det är mycket allvarligt. Man skickar ett gigantiskt utbildnings- och fostransansvar till kommunala skolor. I ett läge när kunskapsresultaten sjunker måste Sveriges lärare, både i kommunala och fristående skolor få förutsättningar att göra sitt jobb, inte behöva skämmas över sin arbetsgivares agerande.

Eva-Lis Sirén, ordförande för Lärarförbundet

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

5 Comments

 1. Ja det är verkligen hemskt att skolor antar elever baserat på vilket betyg dom har, det är en riktig skandal, för så har det väl aldrig fungerat tidigare?
  Man vet inte om man ska skratta eller gråta…

 2. Problemet är ju att fri skolor ska vaar öppna för alla.Men i stället tar riskkapitalisterna in sådana som prifiten är som högst ”probem”elever kostar mera på så sätt blir vinsten större Och det är deras huvudsyfte att få så stor prifit som mäjligt

  1. Ja visst, öppna för alla med rätt kompetens. Hur skulle det se ut om man antog precis vem som helst som inte ens har grundläggande betyg?
   Varför ska skötsamma och duktiga elever behöva stå tillbaka pga den politiska korrektheten? Det är varken bra för eleverna eller landet.

   Inte för att vara elak, men när jag ser din stavning anar jag en viss bitterhet.

   1. Nu handlar det inte om att eleven inte har grundläggande betyg då det inte handlar om gymnasie eller högskola utan om grundskola.Hela friskolereformen gick igenom för att alla elever skulle ha samma möjlighet att söka till dom.Men som det är nu handlar det bara om profit och inget annat

 3. Egentligen är det ju inte så konstigt. Regelverket tillåter det, och det finns massor med kryphål för att slippa ta hand om barn med diagnostik och liknande.
  Däremot är det ju exakt samma sak som sker till högskolan! Fast där finns ett regelverk. Så var det i praktiken betyder är ju egentligen att det vore en vid ide att införa betyg i årskurs tre, sex och nio, och dessa betyg måste vara godkända annars måste eleven gå kvar ett år. Detta skulle rädda väldigt många barn från stress. Visst, det känns säkert trist att inte få följa med sin klass upp i årskurs 4 tex, men vad är värst? Misslyckas med hela skolgången eller få gå om ett år?
  Dock finns det en problematik i detta, och det är att många lärare skulle sätta snälla betyg bara för att kunna skicka upp barnet till nästa lärare som får överta ”problemet”. Detta löser man genom nationella prov som ska vara lika för alla och rättas på samma sätt.

Kommentarer avstängda