Debatt Ekonomi Opinion

Skära i socialförsäkringen ingen lösning

”Arbetslösheten skenar och krav på sänkta pensioner och löner och skära i socialförsäkringssystemen har blivit synonymt med lösning. Dessa kortsiktiga lösningar bidrar till att förstärka ekonomiska svårigheter Europas länder står inför”, anser länets LO-Folksamkommitté i ett debattinlägg.

Europas felprioriteringar skapar kriser.
Den finansiella kris som har slagit ett grepp kring flera av Europas länder slår hårt mot ländernas medborgare. Arbetslösheten skenar och krav på sänkta pensioner och löner tillsammans med att skära i socialförsäkringssystemen har blivit synonymt med lösning på problemet. Dessa kortsiktiga lösningar bidrar snarare till att förstärka de ekonomiska svårigheter många av Europas länder står inför. I en slagkraftig europeisk ekonomi måste målet vara en arbetsmarknad för alla där människor orka arbeta ett helt arbetsliv.

Starka välfärdssystem som garanterar medborgare lika rätt till bra sjukvård, skola och omsorg. Stabiliteten av starka välfärdsstater ger förutsättningar för näringslivet att våga investera och utveckla sin verksamhet. Idag präglas åtstramningspaketen av kortsiktigt tänkande och strategier som inte är långsiktigt hållbara samt ensidigt fokuserar på ekonomiska resultat och underställer det medborgerliga resultatet. En aktiv arbetsmarknads och näringspolitik tillsammans med starka välfärdssystem är bästa vägen ur krisen.

Det krävs politiskt mod och kunskap för att utveckla- istället för att avveckla.

LO-folksamkommittén i Jönköpings län

[adrotate banner=”6″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook