Ekonomi Hultsfred Småland Vimmerby Ydre

Skattebetalarna jublar – kostnaderna har minskat med 20 procent

Hyrläkare och annan inhyrd sjukvårdspersonal är en illvillig plåga för landets skattebetalare. Miljardvis med kronor pumpas in i bemanningsbolagen årligen. Landstinget i Kalmar län och i Östergötlands län är nu två av tre landsting i landet som lyckats sänka sina kostnader för bemanningsbolag under 2017.

Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) visar nu upp ny statistik över kostnaderna för bemanningsbolagen. I 18 av 21 landsting och regioner har kostnaderna ökat under det första halvåret 2017. Undantagen är Östergötlands län, Skåne och Kalmar län.

Landstinget i Kalmar län minskade kostnaderna med 20 procent. Det ska jämföras med att kostnaderna för bemanningsbolagen totalt ökat med 17 procent för alla landsting och regioner.

– Vi har minskat två kvartal på rad genom ett medvetet arbete att så långt det går minska på användningen av bemanningsbolag. Nu gäller det att hålla i det här arbetet med fokus på bibehållen patientsäkerhet och tillgänglighet, säger landstingets personalchef Peter Rydasp i ett pressmeddelande.

I kronor räknat är det en kostnadsminskning med 16,3 miljoner kronor. På årsbasis talar den ekonomiska prognosen om en minskning på närmare 22 miljoner kronor. Samtliga landsting och regioner har tillsammans med SKL satt upp målet om att bli oberoende av bemanningsbolag inom vården till den 1 januari 2019.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook