Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Sävsjö Toppnyheter Tranås Vetlanda

SKATTEFRIDAGEN ÄR HÄR – Snart har du tjänat ihop till skatten

I år infaller Skattefridagen den 18 juli för en medelinkomsttagare. Det är en dag tidigare än förra året.

Men dagen infaller vid olika datum runtom i landet, såväl mellan som inom de olika länen, och variationen är stor. I Jönköpings län infaller Skattefridagen i år mellan 19-21 juli, beroende på kommun – sämst är det i Eksjö och Nässjö.

Skattefridagen visar hur många av årets dagar det tar för en genomsnittlig inkomsttagare att tjäna ihop till årets inkomstskatt, arbetsgivaravgift, moms och punktskatter.

– Skattefridagen är ett sätt att visa hur höga de skatterna är. I Sverige är skatterna många och ofta dolda, vilket gör det svårt att veta hur mycket skatt man faktiskt betalar. Det är ett demokratiskt problem. För att kunna fatta genomtänkta beslut krävs att man vet hur mycket man betalar och vad det offentliga gör med pengarna, säger Skattebetalarnas vd Christian Ekström i ett pressmeddelande.

2006 inföll Skattefridagen den 8 augusti. Sedan dess har framför allt jobbskatteavdragen gjort att människor har fått behålla mer av de pengar de tjänat ihop. Men trenden bröts 2016 och sedan dess har vanliga löntagare fått behålla allt mindre av sin inkomst.

Skattefridagen har räknats fram av Skattebetalarna sedan början av 1970-talet. Utgångspunkten är en person som har en inkomst på sex inkomstbasbelopp, motsvarande en månadslön på 31 700 kronor. Till den synliga lönen adderas löneskatter (arbetsgivaravgifter) och konsumtionsskatter.

Skattefridagen 2019 för en medelinkomsttagare

JÖNKÖPINGS LÄN
Vaggeryd 19 juli
Värnamo 19 juli
Jönköping 20 juli
Sävsjö 20 juli
Gislaved 20 juli
Vetlanda 20 juli
Tranås 20 juli
Aneby 20 juli
Habo 20 juli
Nässjö 21 juli
Gnosjö 21 juli
Eksjö 21 juli
Mullsjö 21 juli

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook