Skattefridagen – Idag har du arbetat tillräckligt länge för att betala skatten | Höglandsnytt
Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Jönköping Jönköpings län Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda Ydre

Skattefridagen – Idag har du arbetat tillräckligt länge för att betala skatten

Under onsdagen infaller den s k skattefridagen på delar av Höglandet medan andra delar får vänta ytterligare ett par dagar.

Skattefridagen visar hur många av årets dagar det tar för en genomsnittlig inkomsttagare att tjäna ihop till årets inkomstskatt, arbetsgivaravgift, moms och punktskatter.

Den genomsnittliga Skattefridagen infaller i år den 19 juli. Det gäller också för Tranås och Ydre medan invånare i Eksjö och Nässjö kommuner måste vänta ytterligare ett par dagar.

19e juli är en dag senare än i fjol och tre dagar senare jämfört när regeringen tillträdde, enligt intresseorganisationen Skattebetalarna. År 2006 inföll dock Skattefridagen så sent som den 8 augusti.
– Skattefridagen är ett pedagogiskt sätt att visa hur mycket folk verkligen betalar i skatt. Att en vanlig inkomsttagare i Sverige ska jobba 199 av årets 365 dagar för staten innan man själv får behålla frukterna av sitt arbete är stötande, säger Christian Ekström, vd på Skattebetalarna.

Skattefridagen 2017 för en medelinkomsttagare:

Jönköpings län m Ydre Datum
Vaggeryd 19-jul
Jönköping

Ydre

19-jul

19-jul

Tranås 19-jul
Vetlanda 20-jul
Värnamo 20-jul
Mullsjö 20-jul
Sävsjö 20-jul
Aneby 20-jul
Gislaved 21-jul
Habo 21-jul
Nässjö 21-jul
Gnosjö 21-jul
Eksjö 21-jul

Skattefridagen har räknats fram av Skattebetalarna sedan början av 1970-talet. Utgångspunkten är en person som har en inkomst på sex inkomstbasbelopp. Till den synliga lönen adderas löneskatter (arbetsgivaravgifter) och skatter som löntagaren får betala för sin konsumtion.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook