Skatteverket berättar: så gör du störst avdrag i deklarationen | Höglandsnytt
Ekonomi Höglandet

Skatteverket berättar: så gör du störst avdrag i deklarationen

Ny tjänst från Skatteverket räknar ut om du har rätt till reseavdrag men samtidigt gör Skatteverket många kontroller.

Reseavdrag är det i särklass vanligaste egna avdraget i deklarationen men många som gör avdrag har inte rätt till det. Ungefär hälften bedöms göra något fel. Därför har Skatteverket tagit fram en ny beräkningshjälp.

Närmare en miljon personer gör varje år avdrag för resor i sin deklaration men ungefär hälften bedöms göra helt eller delvis fel med avdraget och det kan även finnas de som har rätt till avdrag men aldrig gjort det.

Därför har Skatteverket tagit fram en ny beräkningshjälp där det enkelt går att räkna ut om man har rätt till avdraget och i så fall hur mycket.

– Det som de flesta gör fel på är reglerna om tidsvinst. Man måste tjäna minst två timmar per dag jämfört med att åka kollektivt för att få reseavdrag för bilkörning till och från arbetet. Man får inte räkna in tidsvinst för att hämta på förskola eller liknande, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

En nyhet i år är dessutom att gränsen för att få avdrag höjs från 10 000 till 11 000 kronor per år. Bara kostnader över den gränsen ger avdrag. Eftersom reseavdraget är det vanligaste egna avdraget är det också ett område som Skatteverket har ögonen på i kontrollen.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook