Ekonomi Höglandet

SKATTEVERKET: Nu måste du ansöka om att få betala skatt

Dags att lämna in skattejämkning för nästa år, meddelar nu Skatteverket.

Den 5 november är senaste dagen att lämna in ansökan om skattejämkning för att den ska gälla från januari 2019. Nytt för i år är att man måste ansöka om jämkning varje år, det går inte längre att ha stående jämkning.

Skattejämkning görs exempelvis av personer som har stora ränteutgifter eller som har inkomster från flera olika arbetsgivare eller pensionsinstitut. Tidigare har 60 000 personer haft en stående skattejämkning. De har fått förslag från Skatteverket varje höst om att fortsätta jämka. Men nu behöver man själv ansöka på nytt varje år.

– Orsaken till förändringen är att vi vill att så aktuella uppgifter som möjligt ska användas vid jämkningar. Personen själv har de senaste uppgifterna om sina inkomster och utgifter för nästa år. Skatteverket har bara tillgång till tidigare års uppgifter, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande

För att jämkningsbeslut säkert ska gälla från och med januari 2019 behöver ansökan komma in senast den 5 november. Vid senare ansökan gäller jämkningen så snart Skatteverket har fattat beslut.

Motiv för att jämka är att skatten som dras varje månad ska bli mer rätt från början, så att man slipper stor kvarskatt eller skatteåterbäring. Det kan vara aktuellt för den som har stora ränteutgifter eller inkomster från flera arbetsgivare eller pensionsinstitut. Den som bara jobbar en del av året eller har stora avdragsgilla kostnader för resor till och från arbetet kan också ha motiv att jämka.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook