SKATTEVERKET: Ta reda på om ni är släkt innan ni gifter er! | Höglandsnytt
Höglandet

SKATTEVERKET: Ta reda på om ni är släkt innan ni gifter er!

Sommaren är högsäsong för bröllop i Sverige. Skatteverket uppmanar nu giftassugna att se till att ansöka om hindersprövning i tid innan bröllopet.

– Vi prövar att det inte finns något hinder för personerna att gifta sig och utfärdar intyg om det. Det kostar ingenting om man ansöker direkt hos oss, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Handläggningstiden för hindersprövning är en till två veckor. Intyget om hindersprövning är giltigt i fyra månader. Hinder för äktenskap är exempelvis om någon av parterna redan är gift med någon annan eller är under 18 år. Parterna får heller inte vara för nära släkt med varandra.

Maj är den månad då flest par ansöker om hindersprövning – förra året var det mer än 8 000 par. Totalt ansökte 53 200 par om hindersprövning förra året.

– Om någon av parterna inte är folkbokförd i Sverige finns särskilda regler. Då måste ansökan om hindersprövning göras personligen på ett av Skatteverkets servicekontor, och parterna måste ta med sig intyg från landet där man är folkbokförd, säger Agneta Carlquist.

Den som vill byta till makes eller makas efternamn i samband med en vigsel kan ansöka om detta samtidigt, då handläggs namnändringen i samband med att vigseln registreras. Ett sådant namnbyte är också avgiftsfritt.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook