Ekonomi Höglandet

SKATTEVERKET TIPSAR: Så drar du in 50 000 kr skattefritt i sommar

Skatteverkets bästa tips för att slippa skatt. Så kan Högländare bli rika. 50 000 kr rakt ner i fickan.

Den som tjänar mindre än 40 000 kronor på tillfällig uthyrning behöver inte betala någon skatt på inkomsten. Tjänar du mer behöver du ta reda på hur uthyrningen ska deklareras. Inkomster över fribeloppet beskattas med 30 procent.

– Den som hyr ut enstaka veckor behöver oftast inte redovisa uthyrningsinkomsterna i sin deklaration. Fribeloppet höjdes rejält för några år sedan. Men den som hyr ut återkommande och lite dyrare semesterbostäder kan komma över gränsvärdet för att betala skatt. Då ska inkomsten redovisas i deklarationen, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Vid uthyrning av lägenhet som är en privatbostad finns ett schablonavdrag på 40 000 kronor. Inkomster under 40 000 kronor behöver alltså inte tas upp. Beloppet gäller efter avdrag för den egna hyran. För småhus är gränsen högre – 50 000 kronor – men då får man inte göra avdrag för egna kostnader för huset eller uthyrningen. Inkomster som överstiger schablonavdragen ska tas upp och redovisas som inkomst av kapital i deklarationen nästa år. Skatten blir 30 procent av vinsten.

Om man hyr ut tillfällig logi till olika hyresgäster mer än 16 veckor och omsättningen är över 50 000 kronor under ett år blir uthyrningen momspliktig.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook