Aneby Ekonomi Eksjö Höglandet Nässjö Sävsjö Tranås Vetlanda Ydre

Skatteverkets sistaminuten-tips: så förenklar du deklarationen

Förra året sålde en halv miljon personer aktier, andra värdepapper och kryptovalutor. Dessa försäljningar ska redovisas i årets deklaration. Den som ska deklarera kryptovalutor har möjlighet att göra en förenklad redovisning, meddelar nu Skatteverket.

Den som har sålt eller löst in aktier och andra värdepapper har mycket att vinna på att deklarera digitalt. I e-tjänsten finns redan bilagan och många uppgifter är förifyllda. De flesta behöver endast fylla i omkostnadsbeloppet, som är det man får dra av i sin deklaration.

– På Skatteverkets webbplats finns en ny tjänst som vi hoppas att många kommer att ha nytta av, som hjälper till att räkna ut omkostnadsbeloppet, säger Anna Sjöberg, deklarationsexpert på Skatteverket, i ett pressmeddelande.

Den som sålt, bytt eller betalat med kryptovalutor ska deklarera det i samma bilaga som andra värdepapper. För handel med kryptovalutor finns dock inga uppgifter förifyllda. En nyhet för i år är att Skatteverket förenklar redovisningen. Alla enskilda transaktioner med kryptovalutor behöver inte redovisas.

– Vi vet att det är många som gör sin redovisning löpande under året, framför allt de som säljer mycket. Därför ska man inte behöva göra om det i deklarationen. Nu kan du redovisa summan av dina affärer istället för att redovisa varje transaktion för sig. Dock behöver du hålla isär vinster och förluster eftersom förluster bara är avdragsgilla till 70 procent. Har du handlat med olika kryptovalutor behöver du även hålla isär dem, säger Johan Schauman, deklarationsexpert på Skatteverket.

De som har ett investeringssparkonto (ISK) behöver inte redovisa några försäljningar. Istället beräknas en schablonintäkt som är förifylld i deklarationen. I årets deklaration redovisas sådana schablonintäkter för 2 163 651 miljoner personer.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook