Skattverkets nya beslut – kan ge mångmiljonsmäll på Höglandet | Höglandsnytt
Ekonomi Höglandet

Skattverkets nya beslut – kan ge mångmiljonsmäll på Höglandet

Uthyrning av vårdpersonal beläggs med moms. Det väntas Skatteverket slå fast inom kort, enligt uppgifter till SKLs tidning Dagens Samhälle.

Hyrnotan för vården har stigit kraftigt de senaste åren. 2017 var den uppe i över 5 miljarder kronor. Och snart kan inhyrningen bli ännu dyrare. För landstinget i Jönköpings län handlar det om hundratals miljoner kronor.

I en dom i juni slog Högsta förvaltningsdomstolen nämligen fast att sjukvård som säljs via bemanningsföretag ska momsbeläggas, från att tidigare varit undantagen från moms.

Inom kort kommer Skatteverket med ett ställningstagande där man preciserar vad denna dom mer i detalj ska betyda för svensk sjukvård. Myndigheten har formulerat ett utkast till beslut som skickats till berörda aktörer inom vården och bemanningsbranschen. Det omarbetas nu efter deras respons, men huvudinriktningen står klar: det blir en momsbeläggning på uthyrning av vårdpersonal.

– Vi känner en stark oro för att Skatteverket ska göra en bred tolkning av domen, säger förbundsdirektör Inga-Kari Fryklund på Vårdföretagarna, till DS. Hon varnar för att konsekvenserna kan bli allvarliga och mycket fördyrande.

Region Västernorrland är starkt beroende av inhyrd vårdpersonal. En momsbeläggning skulle drabba regionen hårt, enligt ekonomidirektör Lars Halén.

– Om momsbeläggningen omfattade all inhyrning i landstinget skulle vi tappa intäkter på 25 miljoner kronor varje år. Det skulle vara förödande i en redan ansträngd ekonomi, säger han till DS.

Skatteverkets definitiva ställningstagande kommer inom kort.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook