Skogen är grunden för en grön omställning

Skogen behövs, både ur ett ekologiskt, ekonomiskt och socialt perspektiv. Nästan 100 000 människor sysselsätts av skogen, de flesta av dem på landsbygden.

Klimatet är kanske den största utmaningen som världen står inför. Alla är eniga om att vi behöver gå mot en grön ekonomi.  Skogen spelar en avgörande roll i arbetet för ett hållbart samhälle. Utan ett hållbart brukande av skogen, i Sverige och resten av världen, är vi chanslösa att nå klimatmålen.

Betydelsen av råvaran från skogen kommer att öka i framtiden. Bilars chassi, delar av rymdfarkoster eller produkter till sjukvården är några av de nya användningsområden för skogen som ligger i en nära framtid. Steg för steg bryter vi samhällets beroende av fossila råvaror. Uttaget av biomassan i skogen både kan och måste öka.

Det kan tyckas som en motstridighet, att samtidigt värna skogens många värden – och använda mer av den. Skogen är en förnybar resurs och mängden ökar hela tiden. Varje år avverkas mellan 70-80 procent av skogens tillväxt. Skogen växer mer än vi avverkar och för varje träd som fälls planteras det nya. Vi klarar av att bruka, utan att förbruka.

För att detta ska vara möjligt även i framtiden krävs att vi hejdar förlusten av biologisk mångfald och bevarar skogens ekosystemtjänster. Därför krävs det att skogsbruket tar hänsyn till natur- kultur och till skogens sociala värden. Utöver detta ges stora områden ett formellt skydd, exempelvis i form av naturreservat.

Glädjande nog har vi fått en debatt om skogen. De politiker som förespråkar subventioner eller ytterligare byråkrati och regleringar för skogsägarna skjuter förbi målet. Förmodligen skapar det jobb åt byråkrater, men det löser knappast några problem i verkligheten. Istället bör vi satsa på ökad rådgivning, bättre dialog och uppföljning.

Debatten har kommit att fokusera på kalhyggesbruket kontra kontinuitetsskogsbruk, som innebär att bara vissa träd avverkas i ett område. Låt oss vara tydliga med att skogsägaren har stor frihet att själv bestämma hur skogen ska brukas. Lagstiftningen kräver inte kalhyggen, tvärtom ger den stor frihet att själv välja brukningsmetod. I vissa områden, till exempel nära bebyggelse, kan det finnas vinster med att avstå från kalhyggesbruket. Vår uppgift som politiker, är inte att bestämma i detalj hur skogen ska brukas, utan ge utrymme för valfrihet inom lagens ramar och utgå från gemensamt ställda miljömål.

Vi trivs i skogen! Forskning visar att vi blir friskare av att vistas i den. I regeringens projekt Skogsriket vill vi även skapa förutsättningar för fler jobb kopplade till skogen. De fyra grenarna spänner från rekreation och friluftsliv, till vidareförädling och innovation. Ett brukande av skogen står inte i motsats till biologisk mångfald, rekreation och friluftsliv, eller att driva företag inom turism och upplevelser. Ett lönsamt och hållbart skogsbruk är nödvändigt om vi ska klara av att möta klimatutmaningen och samtidigt skapa jobb och tillväxt i hela landet.

Eskil Erlandsson, Landsbygdsminister (c)
Göran Lindell, riksdagsledamot (c)


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Skogen är grunden för en grön omställning”

  1. Profilbild för Thomas
    Thomas

    Mycket bra skrivet och helt rätt tänkt!

  2. Profilbild för Nils Bronner
    Nils Bronner

    Till landsbygdsminister Eskil Erlandsson !
    I förhållande till intervjun i DN 2012-05-24 där Du bemöter Zarembas artiklar är det nu andra tongångar som tycks gälla beträffande vad skogsnäringen skall beakta i skogsbruket.
    Där menade Du att ”ägarna får göra som dom vill med skogen” eller -äganrätt innebär förfoganderätt. Eftersom Du inte gjorde någon reservation för de begränsningar-visserligen svaga- som skogsvårdslagen och miljöbalken trots allt innebär kan man anse att Du uppmanat till lagbrott. Det har utvecklats en praxis att Skogsstyrelsen i stort sett ser genom fingrarna med den vandalisering som regelmässigt sker med kalavverkningarna i hela landet. -genom markförstörelse och åsidosättande av biologisk mångfald och miljöfrågor i största allmänhet. I inlägget i ”Höglandsnytt” säger Du nu att skogsbruket skall ” ta hänsyn till natur-, kultur och skogens sociala värden” . Om detta uttalande skall vara trovärdigt krävs att Du ger Skogsstyrelsen helt nya direktiv i motsats till den arrogans och den policy som dess generaldirektör Monika Stridsman ger yttryck för i sin debattartikel i DN 2012-05-16.

  3. Profilbild för Lars
    Lars

    De som trivs i dina skogsplantager Erlandsson, de kan aldrig ha sett en riktig skog.

  4. Profilbild för Maski Hallonen
    Maski Hallonen

    Bra och balanserat inlägg om vår skogsnäring och framtiden ! Vi måste sluta upp med dessa till synes konstruerade motsättningar mellan skogsbruk och miljö. Dagens familjeskogsbruk, som jag känner bäst, klarar dessa avvägningar bra och det blir allt bättre även med den generella hänsynen.