Skogen, människorna och djuren dör – är palmoljan värd priset?

”Palmolja är världens vanligaste vegetabiliska olja. Efterfrågan globalt är enorm och bara i Sverige används årligen över 103 000 ton. Palmoljans popularitet beror på att den är snabb att tillverka och priset är lågt. Men är det så egentligen? Är det värt att få billig olja till priset av skogsskövling och utdöendet av arter som lever i de drabbade områdena?”, skriver Herman Anckarman på Eksjö gymnasium i ett inlägg i Höglandsnytt Debatts serie med debattartiklar om hållbarhet, miljö och vår planets framtid.

Vid odlingen av oljepalmer använder man sig av en mängd olika bekämpningsmedel för att hålla skadedjur och ogräs borta från plantagen. Ett av de vanligaste ogräsmedlen är parakvat. Parakvat är förbjudet i Sverige sedan 1983 på grunda av att det är giftigt och har bedömts vara extremt hälsofarligt. Det orsakar skador på lungor, hud och ögon. I värsta fall leder kan det vara dödligt. Det är dessutom skadligt för vattenlevande organismer. Spridningen av medlet orsakar stora hälsoproblem bland arbetarna på plantagen men även befolkningen som lever i nära anslutning, många drabbas av lungproblem och tidiga dödsfall.

Palmoljeplantagen kräver stora odlingsytor vilket leder till att man skövlar den regnskog som ursprungligen täckte områdena. 1990 fanns det 60 000 hektar regnskog i Tripa i Sumatra, idag återstår endast en sjättedel. Resten har blivit palmoljeplantage som levererar olja till några av världens största varumärken. Enligt WWF så har antalet orangutanger i Sumatraområdet minskat med 60 % och är nu utrotningshotade? När skogen huggs ner försvinner orangutangernas naturliga habitat och de tvingas söka sig till nya områden där de får problem med att hitta föda. Genom avverkning skiljer man också beståndet från varandra vilket gör att djuren inte kan hitta andra orangutanger att para sig med. Ibland söker sig orangutangerna in på plantagen i jakt på föda, men där anses de vara skadedjur och jagas. Små orangutangungar blir infångade och sålda illegalt då de är mycket eftertraktade som husdjur.

Konsekvenserna av avverkningen och plantagen blir stora för den biologiska mångfalden då man på plantagen försöker hålla alla växter borta, förutom oljepalmerna. Det gör att floran begränsas, och även djur knutna till dessa miljöer drabbas. Det är extremt viktigt att vi bevarar den biologiska mångfalden. Vi hittar fortfarande nya arter av både djur och växter, av vilka några skulle kunna hjälpa oss i framtiden för t.ex. framställningen av medicin.

Det går inte att förneka att plantagen skapar arbetstillfällen för lokalbefolkningen. Men det är inte arbetarna som får den största delen av välståndet som palmoljan skapar. Det är de stora företagen som tjänar de stora pengarna. Vad som blir kvar till lokalborna är låga löner, dåliga arbetsförhållanden och bekämpningsmedel i lungorna. Enligt en undersökning utförd av Amnesty International använder sig många plantager av barnarbetare för att utföra hårda fysiska arbeten. Många av arbetarna lider också av lungbesvär på grunda av den stora mängd luftföroreningar som orsakas av skogsbränder vid avverkningen. Plantagen tränger dessutom undan ursprungsbefolkningen, som i de flesta fall tvingas sälja sin mark till ett billigt pris.

Ett av de största problemen med palmolja, eller det som kanske har störst påverkan globalt, är att man under odlingen av palmerna dränerar den torvmark som man anlägger plantagen på. Torvmarkerna innehåller stora mängder koldioxid som vid dräneringen frigörs och släpps ut i atmosfären, det förstärker växthuseffekten och den globala uppvärmningen. Skogen som avverkar fungerar dessutom som jordens lungor som genom fotosyntes tar upp koldioxid och släpper ifrån sig syre. När man tar bort den naturliga vegetationen försvinner växternas rötter som binder jorden och naturligt reglerar vattennivåerna. När de växterna försvinner blir område i fråga mer utsatt för torka och översvämningar. Det påverkar befolkningen i området och skulle på längre sikt kunna innebära att vi får klimatflyktingar i framtiden.

Produktionen av palmolja är oetisk och ohållbar ur ett miljömässigt perspektiv. Att vi i västvärlden fortsätter att använda oss av produkter som innehåller ”smutsig” palmolja är oförsvarbart. Men vad kan man göra för att minska användningen av en produkt som sätter så stora spår i vår miljö? Till att börja med kan vi konsumenter kräva att företagen använder sig av certifierad eller ekologisk olja. Även om produktionen av ekologisk palmolja är mer än ifrågasättbar så är det bättre än alternativet. Ifall vi handlar mindre produkter som innehåller palmolja minskar efterfrågan och med det också produktionen. Om företagens vinster går ned inser de förhoppningsvis problemet och ändrar sin produktion.

Herman Anckarman

Ovanstående artikel är den åttonde i en serie inlägg på Höglandsnytt Debatt från elever på gymnasiet i Eksjö. Texterna är skrivna som en del av utbildningen.
”Jag har en klass som är väldigt engagerade i frågor om hållbarhet och skriver på debattartiklar i syfte att uppmana folket till en hållbar livsstil. Min ambition är att göra skoluppgifterna meningsfulla och ett sätt är att det blir ”på riktigt” – vilket i det här fallet innebär att elevernas artiklar når ut till befolkningen”, berättar läraren Helen Berggren.


Publicerat

i

av

Etiketter: