Stor skogsbrand – inte under kontroll | Höglandsnytt
Hultsfred Vetlanda

Stor skogsbrand – inte under kontroll


En brand bröt ut i skogen söder om Virserum idag måndag eftermiddag och spred sig sedan till ett stort område. Cirka 60 hektar har brunnit.


Larm om branden kom vid 15:30-tiden vid Triabo by öster om Näshult och öster om riksvägen. Det är en stor insats och handlar om ca ett halvt hektar som brunnit. Branden ska ha upptäckts av brandflyg. Minst 30 brandmän kämpar mot elden.
Branden började på ett hygge och har därefter spridit sig vidare in i trädbevuxen skog.

Under kvällen har branden spridit sig och omfattar nu 60 hektar, enligt senaste bedömningen strax efter kl 17. Helikopter ska sättas in för att bomba med vatten. Vatten har hämtats ur bl a Virserumssjön. Det handlar om både civila helikoptrar såväl som helikopter från militären.
Släckningsarbetet väntas ta också natten i anspråk.
Vid 19:10-tiden anlände den första helikoptern för att bomba med vatten, enligt räddningschefen Michael Hesselgård som hoppades att elden kan vara släckt senare under kvällen.
”Branden är inte under kontroll. Det drar i väg åt nordväst i vindens riktning”, säger Michael Hesselgård till Höglandsnytt.
I området där elden härjar och dit den sprider sig finns ingen bebyggelse.
”Det är tacksamt på så sätt”, konstaterar Michael Hesselgård.
Räddningstjänsten i Hultsfreds kommun har fått hjälp av brandmän i Vimmerby och Högsby kommuner liksom hjälp med fordon från Oskarshamn.
För att kunna koncentrera sig på släckningsarbetet ber räddningstjänsten allmänheten att inte komma till platsen.

UPPDATERING
Vid 20:30-tiden hade branden spridit sig ytterligare och omfattar nu 70 hektar, enligt senaste uppgifter till Barometern. Området motsvarar ungefär lika stor yta som hela Myresjö tätort. Tre helikoptrar har satts in för att bekämpa elden med vattenbombning. Branden är dock inte under kontroll.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook