Debatt Opinion

”Skolmassaker i Nässjö”

”Genomförs förslaget blir det inget mindre än en massaker för våra skolor”, skriver Jörgen Stiernborg på Höglandsnytt Debatt på tal om Nässjö kommuns skolutredning och demonstrationerna för en folkomröstning.

[adrotate banner=”6″]

I början av oktober 2012 presenterades i Nässjö en utredning om den framtida skolstrukturen i Nässjö. Den skapade en omfattande debatt, både i lokaltidningen och på arbetsplatser, och gjorde att Nässjöbor engagerade sig i frågan. Många synpunkter och remissvar lämnades in, och till 95% är dessa eniga: genomförs förslaget blir det inget mindre än en massaker för våra skolor, vilket allvarligt kommer att påverka möjligheterna för Nässjö att växa.

Snabbt skapades en grupp på Facebook, och den fick raskt runt 2 200 medlemmar. Eftersom vi fått reda på, att utredningen var en helhet där inget annat än smådetaljer kunde ändras, koncentrerades Facebook-gruppens arbete på att rädda Centralskolan. Kunde vi ändra förslaget om nedläggning av Centralskolan, skulle hela utredningen behöva göras om. Och det är precis det vi vill.

Ett 20-tal medlemmar i gruppen träffades öga mot öga, AFK, om ni så vill: Away From Keyboard. Vi startade en namninsamling för att få till stånd ett bevarande av Centralskolan, en 125 år gammal skolbyggnad mitt i Nässjö och i förhållandevis gott skick – bitvis mycket gott.

Efter sju veckor hade vi fått ihop 3 065 namnunderskrifter som stöd för vårt krav. Vi fick överlämna dem till Kommunfullmäktiges presidium en timme innan sammanträdet i Kommunfullmäktige, och som inleddes med allmänhetens frågestund – det hade ju varit lämpligt att få överlämna listorna då.

16 timmar därefter, klockan nio på fredagsmorgonen, hade de samlade kommunalråden anordnat en presskonferens, där man meddelade att det inte kunde bli tal om någon folkomröstning!

Några veckor senare hade man på kommunen kontrollerat listorna, och runt 400 underskrifter godkändes inte: påskrift flera gånger, inte bosatt i kommunen eller ofullständigt personnummer. Men de godkända underskrifterna räckte ändå till: det krävs enligt lagen 10% av antalet röstberättigade i kommunalvalet, vilket 2010 var 22 910 personer. Nu ska frågan behandlas i Kommunfullmäktige den 21 mars, och man riktigt hör hur partipiskorna viner. Medborgare ska väl inte komma och ha synpunkter på det som kommunalråden beslutat – hur skulle det se ut?

För att markera vårt missnöje, ordnar vi på Stortorget i Nässjö den 1 mars en demonstration för en folkomröstning. Av anmält förhandsintresse att döma, kommer demonstrationen att samla många deltagare. Flera politiska organisationer har meddelat att de stöder initiativet, och de spänner över hela den politiska skalan. Vi är tacksamma för det stödet, men har ändå bett deltagarna att inte uppträda under partisymboler, som flaggor och standar.

Jörgen Stiernborg

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook