Debatt Opinion

”Skolverkets ledning har kristendomsfobi”

”Den fundamentalistiska trångsynthet och kristendomsfobi som Skolverkets ledning odlar är verklighetsfrämmande myndighetstrams”, skriver landstingspolitikern Esse Petersson (fp) i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Visst får Gud vara med när skolan väljer en kyrka för att fira en högtid och/eller avslutning enligt ansvarig utbildningsminister Jan Björklund (FP) uttalande och nyhetsbrev i veckan. Han skriver att ”En del debattörer verkar tycka att det är okej att vara i kyrkan om man inte ägnar sig åt religion. Men det är naturligtvis omöjligt. Kyrkan är inte vilken klubblokal som helst. Prästen kan berätta om varför julen firas, till exempel genom att läsa ur julevangeliet och reflektera över det. När allt kommer omkring är julen en religiös högtid. Vi omger oss av religiösa symboler i juletid; julstjärnan i fönstret i klassrummet är en symbol för Betlehems stjärna. Den bör inte heller förbjudas.”

Gränsen mellan tillåtet och otillåtet enligt utbildningsministern går ”där man förutsätter att eleverna ska delta i en trosbekännelse eller i en kollektiv bön.” Alltså pastorn/prästen har full rätt att själv bedja en lämplig bön i anslutning till talet/betraktelsen som till exempel Vår Fader… och/eller Välsignelsen. Självklart utan uppmaning till eleverna att kollektivt deltaga. Kristen sång och musik utan censur av Skolverket är självklart tillåtet.

Björklund skriver vidare i nyhetsbrevet ”Den förra diskrimineringsombudsmannen kritiserade skolavslutningar i kyrkan därför att sådana skulle kunna vara kränkande för invandrare med en annan religion. Jag tror detta resonemang är helt fel tänkt. Jag möter sällan invandrare som kräver att vi i vårt land ska avskaffa våra traditioner för att visa tolerans. Många invandrare är tvärtom förvånade över att vi i Sverige är så dåliga på att vårda våra traditioner.”

Den fundamentalistiska trångsynthet och kristendomsfobi som Skolverkets ledning odlar på DN-debatt den 25/11 är verklighetsfrämmande myndighetstrams. Häpnadsväckande nog har även juridiska riktlinjer framtagits av nämnda myndighet för att ge legitimitet åt censurerade program vid skolbesök i olika kyrkor.

Utbildningsministern uttalar i riksmedia att om ansvarig myndighet inte förstår vad lagstiftarna menar så måste en ändring av skollagen aktualiseras på denna punkt. Utmärkt klargörande tillrättavisning av Skolverkets försök att sabotera skolelevernas möjligheter till högtidliga samlingar i olika kyrkor.

Ni skolledare och berörda pastorer/präster har nu fått klara besked att det går bra att fira olika högtider och avslutningar inom skolans ram i olika kyrkor med klart kristna programinslag.

Esse Petersson (fp), landstings- och regionpolitiker, f d riksdagsman

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

10 Comments

 1. En rörande omsorg om barnen där av Ronny att de ska slippa reiskera att påverkas av kristendomen mera. Slut på det nu och och full fart för bara av storebror och RFSU godkända doktriner. Såhär skrev Roland Poirier Martinsson i Världen Idag idag:

  ”Konfessionell när det passar

  Den svenska skolan är konfessionell. När det gäller tillväxt, exempelvis, står två olika trosföreställningar mot varandra i samhället, där den ena säger att det är moraliskt förkastligt och en synd att utnyttja naturens resurser för högre mänsklig standard, medan den andra förespråkar människans herravälde över skapelsen och hennes rätt att manipulera den för sitt syfte.
  Vi som haft barn i den svenska skolan under senare år vet att den uppfostrar barnen att tycka illa om den livsstil som tagit oss från dragiga jordkulor till ombonade och uppvärmda hus. Det finns ingen erfarenhet som talar för den reaktionära romantiken som säger att våra liv kommer att bli bättre om vi slutar konsumera, sådana påståenden grundar sig enbart i någon sorts uppenbarelse.
  Kan jag vägra skicka mina barn till den skolan?
  Eller ta detta med sexualundervisningen. Från tretton års ålder pådyvlas våra barn en syn på sexualiteten som grundar sig i en människosyn som är extremt ideologiskt motiverad. Tanken är att det finns en oundviklighet i att barn är sexuellt aktiva och att det bästa sättet för dem att hantera saken är ymnig exponering för tekniker och praktiker. Att avhållsamhet och avskärmning skulle kunna vara en lämplig uppfostringsmetod för 13-åringarna avfärdas med hänvisning till uppenbarad övertygelse om vad som är rätt.
  Kan jag vägra skicka mina barn till den skolan?

  Och hur står det till med synen på familjen? Det finns en massa människor som avfärdar den traditionella familjebildningen, där tillvaron ordnas i enlighet med mans- och kvinnoroller som formats genom seklerna. Tack för att detta är möjligt – för bara några decennier sedan var toleransen mot andra livsval så låg att den kvävde tiotusentals människor som inte var bekväma i traditionens tvångströja.
  Men vi som tycker att den traditionella familjen med dess strukturer passar oss, och är bra och meningsfull? Vore det inte rimligt att också vi tillåts ett fritt val som respekteras, på samma sätt som vi – med rätta – förväntas respektera dem som väljer något annat? Har man haft barn i svensk skola vet man att de värderingar som lärs ut som objektiva sanningar i dessa avseenden ofta är extremt intoleranta mot en traditionell syn på familjen.”….

  1. Bra skrivet! Vi har i själva verket en resulterande diktatur i vårt land; den position som vi har hamnat i efter att ha avvecklat och förbjudit allt annat.

 2. Helt uppåt väggarna att ens ha en diskussion. Vi har av tradition en avslutning i kyrkan med kristna inslag. Hur kan detta vara kränkande för våra invandrare?

  Om jag åker till egypten så förstår jag att jag inte kan dricka sprit, frun kanske får gå med mer kläder osv- detta är ju deras kultur och sedvänja.

  Vi skall inte ta bort detta utan se det som en del av det kitt som sammansvetsar oss. Låt även invandrarna ta del av detta. Det är ju bara trams att en julavslutning skulle vara ett försök till tvångskonvertering!

  Att vi har det samhälle som vi har med dess lagar och regler är, trots vissa belackares envisa hävdande av motsatsen, en stor del tack vare kristendomen. Luthersk arbetsnit mm har givit resultat. Att S och M med flera partier inte förstår detta säger en hel del om dessa partier och dess företrädare.

 3. Jag är inte med i Svenska Kyrkan längre, men jag anser att skolavslutningar mm skall hållas i kyrkan eftersom det är en hundraårig tradition. Vi måste hålla fast vid våra traditioner, annars blir vi inom kort marginaliserade i vårt eget land! Jag tog ingen skada av att bli uppfostrad i Svenska Kyrkans anda. Jag har gjort ett val i vuxen ålder, men det är en annan historia. Jag kan bara säga, att ifall Svenska Kyrkan har varit vad den var på 50- och 60 talen så hade jag fortfarande varit medlem.

 4. Jag förutsätter att du även inbegriper andra religösa yttringar i skolvärlden.
  Inga slöjor, ingen halal/ kosher mat mm mm

 5. ”Skulle skolavslutningen hållas i en islamsk moské eller buddhistiskt tempel skulle ni gå man ur huse för att protestera.
  Men säg mig, vad är skillnaden?” Skillnaden är att vi bor i Sverige och inte i Saudiarabien!!!
  ”Det är lika mycket till hänsyn för dessa jag hävdar att skolan ska hållas fri från både religiösa och politiska inslag.” Vad säger du om det här? ”Skolorna bör anpassa loven efter muslimska högtider” http://www.smp.se/nyheter/alvesta/skolorna-bor-anpassa-loven-efter-muslimska-hogtider%283525869%29.gm ”En manlig dramapedagog med homosexuell läggning fick inte jobb på Mötesplats Ljungdala.” http://www.nsk.se/article/20121122/HASSLEHOLM/711229993/-/fragades-ut-om–sin-homosexualitet ”SD anmäler skola för kränkande lärobok” http://www.lararnasnyheter.se/lararnas-tidning/2011/04/08/sd-anmaler-skola-krankande-larobok ”Lärare propagerar mot SD i klassrummet” http://pdf.direktpress.se/flashpublisher/magazine/8611 Får de elever som inte vill äta halalslaktat kött till skollunch något alternativ?
  – Alternativet är att de äter sallad och smörgås, eller helt enkelt låter bli att äta, säger Palle Johansson (rektor för Praktiska gymnasiet i Landskrona och Helsingborg.) Fråga till Claes-Göran
  Aggebo, undervisningsråd. Bryter skolan mot skollagen genom att upplåta sina lokaler för muslimsk bön? Svar: -Det är således inget brott mot
  skollagen om en skola upplåter en lokal åt elever som på eget initiativ och
  frivilligt vill utöva sin religion på t.ex. en lunchrast. Skollagen anger
  bara vad den utbildning en skola ger får ha för innehåll. Mvh Claes-Göran
  Aggebo, undervisningsråd. Så är den svenska skolan fri från både religiösa och politiska inslag!!!!

Kommentarer avstängda