Eksjö

Skräcken på Höglandssjukhuset: det var inte missfall

Ultraljudsundersökningen visade fel, en gravid kvinna hade inte fått missfall men ändå fick hon läkemedel för att stöta ut fostret.

Ultraljudsundersökningen av en gravid kvinna bedömdes felaktigt som ofullständigt missfall och läkemedelsbehandling sattes in och sjukhusledningen anmäler därför händelsen för prövning enligt lex Maria hos Inspektionen för vård och omsorg.
Höglandssjukhuset har gjort en utredning och det blir nu upp till IVO att granska om sjukhuset gjort rätt och tillräckligt.
Ärendet handlar om en gravid kvinna som sökte vård på kvinnokliniken på Höglandssjukhuset. Kvinnan hade underlivsblödningar och kraftigt magont. Ultraljudsundersökningen tolkades som ofullständigt missfall och läkemedelsbehandling sattes in. Vid undersökning en månad senare visade det sig att ultraljudet tolkats felaktigt och graviditeten hade fortsatt.

Kvinnan fick missfall några veckor senare.
”Bedömningen är att fostrets dödsorsak inte berodde på läkemedelsbehandlingen men eftersom det kunde funnits risk för missbildning hos fostret på grund av läkemedelsbehandlingen anmäler Region Jönköpings län ärendet för prövning”, säger chefläkare Vagn Liest i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook