Skräcken på Höglandssjukhuset: fastklämd i åtta timmar | Höglandsnytt
Eksjö Toppnyheter

Skräcken på Höglandssjukhuset: fastklämd i åtta timmar

Återigen misstänks en miss inom sjukvården på Höglandssjukhuset ha lett till allvarlig skada. Den här gången drabbades en Eksjöbo som nu saknar sitt ben.

Det handlar om en Eksjöbo som kom till Höglandssjukhuset efter att ha ramlat omkull hemma, fastnat med ena benet och legat fastklämd i åtta timmar. Patienten bedömdes inledningsvis inte ha drabbats av så kallat kompartmentsyndrom, som innebär att svullnad kan skada muskler och närliggande blodkärl och nerver. Det visade sig vara fel.

Först dagen efter att Eksjöbon kommit till sjukhus gjordes en ordentlig undersökning av benet och då kom beslut om att en akut operation var nödvändig för att lätta på vävnadstrycket. Efteråt utvecklades sårinfektion som behandlades med bland annat antibiotika. Trots detta läkte inte benet.

Benet måste amputeras.
”Det är ovisst om en omedelbar operation kunnat hindra amputation”, säger chefläkare Elin Roos af Hjelmsäter i ett pressmeddelande.

Region Jönköpings län anmäler nu händelsen för prövning enligt lex Maria. Personal på Höglandssjukhuset har utrett händelsen, och lämnar nu äver ärendet för bedömning av Inspektionen för vård och omsorg.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook