Nyheter

Slaget om Kungsbron ska firas – men av vem och hur?

Nja. Vetlanda kommun intar en tämligen försiktig hållning till f400-årsfirandet av Gustav II Adolfs slag mot Danmark vid Kungsbron utanför Kvillsfors. Pengar kan det bli men man vill inte ha några fingrar i ett eventuellt firande.

Bakom projektet ligger Rune Solid, pensionerad rektor i Kvillsfors. Har i många år vurmat för en restaurering av den gamla 14-valvsbron, under vilken Gustav Vasa en gång tog skydd. Tillsammans med samhällsföreningen, skolor, frikyrkor och andra intresserade på båda sidor om länsgränsen har han bl a skrivit till kungen för att få honom att komma dit för att fira minnet av slaget i augusti 2012.

Många instanser är involverade i frågan – förutom de båda kommunerna Vetlanda och Hultsfred naturligtvis också länsstyrelsernaq i Kalmar och Jönköping.

Det hade naturligtvis varit enklare om Rune Solid bara haft en regionhuvudstad att bolla frågan med.

Alla involverade är överens: det ska firas. Men frågan är bara hur omfattande firandet ska bli – och vem som ska hålla i det.

Vetlanda kan ställa upp upp med lite pengar – men man vill inte engageran sig i ö vrigt. Det framgår avn ettm brev från kommunchefen Rolf Adolfsson till Rune Solid. Det här är ochb förblir en angelägenhet för Kvillsfors.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook