Eksjö Höglandet

SLÅR HÅRT – 47-åring kan ha varit Eksjö (allt är hemligt)


En person åtalas för att ha samlat in uppgifter om militära anläggningar.

Åklagaren har nu väckt åtal mot en 47-årig man misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Det här är det andra ärendet där en person åtalas för att systematiskt ha inhämtat och kartlagt information som rör förhållanden som har stor betydelse för Sveriges säkerhet.

Mannen är misstänkt för att systematiskt ha samlat in information om 37 militära anläggningar som är belagda med foto- och tillträdesförbud.

– Det är oerhört allvarligt att inhämta information om och kartlägga skyddsobjekt. Även inhämtning som är systematiserad från öppna källor är brottslig. Brottet är grovt eftersom det rör förhållanden som har stor betydelse för Sveriges säkerhet. Skälet till att brottsrubriceringen inte är spioneri är att vi inte hittat några kopplingar till främmande makt, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Flera utredningar pågår mot ett tiotal personer som samlat in uppgifter på liknande sätt. I onsdags den 15 januari meddelade Göteborgs tingsrätt dom i det första ärendet. En man dömdes då för grov obehörig befattning med hemlig uppgift till fängelse i ett år.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook