Höglandet

SLÅR HÅRT: Nu tänker de sätta matfuskarna i fängelse

Efter besöket på Höglandet. Nu anser regeringen att matfusk ska kunna ge fängelsestraff. Regeringen remitterar under fredagen ett lagförslag där allvarliga brott mot livsmedelslagen ska kunna resultera i fängelse i högst två år.

– Matfusk är oacceptabelt. Det skadar förtroendet för svenska livsmedel och det svenska varumärket, som står för hållbarhet, god djurhållning och låg antibiotikaanvändning. Det är därför viktigt att Sverige signalerar att brott mot livsmedelslagen tas på största allvar. Det ska kosta att lura konsumenterna, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande.

Uttalandet kommer en kort tid efter att Bucht besökte Höglandet.

I mars 2016 beslutade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att ge expeditions- och rättschefen Mats Wiberg i uppdrag att se över frågor om straffskalan och sanktionsavgifter på områdena livsmedel, foder, animaliska biprodukter och djurskydd. Under fredagen skickas förslaget som uppdraget resulterade i ut på remiss.

Förslaget innehåller en tydlig skärpning av straffskalan där allvarliga brott mot livsmedelslagen ska kunna ge fängelse i högst två år. Tidigare fanns inte fängelsestraff med i straffskalan.

För vissa mindre allvarliga överträdelser, som till exempel när administrativa bestämmelser brutits, föreslås att ett sanktionsavgiftsystem införs som hanteras av kontrollmyndigheterna. Det kommer fortfarande vara möjligt att döma ut bötesstraff för andra överträdelser än de som omfattas av sanktionsavgiftssystemet.

Lagändringarna ska, enligt förslaget, träda i kraft den 1 juli 2018.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook