Ledare Nyheter Opinion

Kommunens val: skolnedläggning eller färre utskrifter

90 procent av utskrifterna är onödiga. Kommunerna slösar med papper och utskrifter och istället för att ta tag i problemet väljer man att lägga ner verksamheter och dra ner service till folket när det ska sparas i budgetarna.

[adrotate banner=”6″]
Kommunerna måste spara och väljer då ofta att lägga ner verksamheter, mest känsligt är skolnedläggningar och nerdragningar inom äldrevården.
I Eksjö kommun lades flera drastiska förslag inför årets budget på hur man skulle kunna spara.
Men nu finns det svart på vitt hur flera av de drastiska besparingsförslagen är småsummor jämfört med onödiga kostnader för utskrifter.
Skrivarna går varma i kommunhuset. Hur varma vet inte kommunen. ”Det är inte möjligt att få en klar och tydlig bild av vad utskrifter kostar för kommunen”, står det i Eksjö kommuns utredning.
Det finns dock en tio år gammal utredning från Vetlanda som visar på 2800 sidor per år och anställd. Det skulle enligt Eksjö kommun innebära svindlande 3,75 miljoner utskrifter per år och lika många kronor i kostnader.

 • Av detta visar sig 20 procent vara utskrifter som aldrig hämtas ur skrivaren, 750 000 kronor.
 • 30 procent hamnar i papperskorgen direkt, 1,13 miljoner kronor.
 • 40 procent är utskrifter från e-post eller internet, 1,5 miljoner kronor.

90 procent av utskrifterna är alltså onödiga men till en kostnad av nästan 3,4 miljoner kronor.

Kommunen har inte heller koll på hur många skrivare man har. Utredningen visar 213 nätverksanslutna skrivare och ”ett okänt antal lokala skrivare”. Det är i vart fall för många för kommunen tror sig bara behöva 25 procent av skrivarna, en besparing med 430 000 kronor årligen. Lägg därtill minskade kostnader för postutskick och vi kommer upp i knappt 4 miljoner kronor.

Detta ska sättas i relation till några av de drastiska neddragningsförslag som fanns inför årets budget:

 • Nedläggning av nattis: 800 000 kronor årlig besparing.
 • Nedläggning av högstadium i Mariannelund: 500 000 kronor.
 • Nedläggning av Hults skola: 400 000 kronor.
 • Ingen mjölk till skollunchen: 360 000 kronor.
 • Färre lärare i grundskolan: 2 miljoner kronor.

Totalt 4 miljoner kronor.

Eksjö kommun grundar sin utredning på bland annat tidigare utredning i Vetlanda kommun och för andra organisationer. Det finns därför ingen anledning att betvivla att det ser ut på liknande sätt i de andra Höglandskommunerna.
Slöseriet med papper kostar alltså skattebetalarna på Höglandet mångmiljonbelopp varje år. Inte nog med det. Dessa miljoner hade kunnat läggas på skolor och vård istället. Frågan väcks också om resursslöseriet ser likadant ut på andra håll: hur många miljoner förlorar Höglandsborna på tända lampor i kommunhusen? onödiga mil med kommunens bilar?

Så pengar finns att spara. Tänk på det Höglandsbor nästa gång nedläggning beskeden kommer.

Höglandsnytt 22a april

Fotnot
Höglandsnytts nyhetsredaktion har sedan nyår tagit beslut om att försöka minska kommunernas resursslöseri. Höglandsnytt har därför förbjudit inköp av papper till redaktionen och skriver nu endast på baksidan av kommunala handlingar.

[adrotate banner=”7″]
[adrotate banner=”23″]

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

3 Comments

 1. Spara på rätt ställen – det finns mer än pappersflödet i administrationen!
  Höglandsnytts redaktion visar vägen till något ovanligt och nytt i samhällsdebatten.
  Det är inte ofta vi kan läsa in från en redaktion hur utveckling med möjliga besparingar – konkret belysta – läggs ut som deras egna synpunkter hur man kan spara mer rätt.

  Omställningar börjar med debatt, opinionsbildning, men nytänkandet har lång startsträcka, många är mest trygga med att göra som förut – kan det vara orsaker?

  Balans krävs så att teknikutvecklingen inte kväver allas rätt att kunna ta till sig information, – före och efter beslut. Därför spelar medier en mycket viktig roll – som vi ska uppskatta högre – i deras roller som opinionsbildare.
  Höglandsnytt syns ligga steget före. Jag gillar detta och vill se mer.

 2. Sen kanske man kunde gett fasen i att bygga en eventhall för flera miljoner i Eksjö. Hur många invånare kommer ha glädje av den förutom de som sitter i den och jobbar med att boka in en massa roligheter som lika gärna kunde getts i en upp-piffad hockeyhall 100 meter därifrån. Nä, sådant kan man unna sig när man har kassa till det. Nu kommer den bittra eftersmaken i form av nedskärningar i sådant som ska finansieras av skattemedel.

 3. Jag förseslår en deal, sluta skriv ut på papper helt. (förutom saker som skall arkiveras då). Sen kan politikerna få lov att bygga en sporthall var.

Kommentarer avstängda