Debatt

Småfolket förlorare i årets val

Två folkrörelseförankrade partier, centern och socialdemokraterna, har problem. Kanske timmen är slagen då vi åter skall orientera oss mot varandra. Gemensamt har vi tankegods som kan skapa ett starkare Sverige.

Vi kan klara både jobben, internationell handel, valuta, internationella relationer, skattesänkningar (rättvist) och bygga landet med utgångspunkt från småfolket – det folk som glömdes bort i detta val.

 

Jag vill starta en underifrån rörelse vi vanliga medlemmar börjar prata med goda socialdemokratiska vänner. Börja med en kopp kaffe i vänskap som goda grannar. Ni skall ni finna att framgångar för Sverige är värderingar som vi båda bär upp. Vi ”underdogs” betackar oss för partiledningarnas synpunkter i denna fråga. Vi fikar med vem vi vill.

 

Jag har analyserat valresultatet och ger Annie Johansson alla gratulationer – hon förtjänar dem väl. Hon representerar den unga generationen den nya centern som jag känner den. Det är inte Centern Classic

 

Orsaken till att jag inte fick någon valframgång är helt min egen. Väljarna visste vad jag stod för och valde bort det. Det är jag i och för sig stolt över – det är inte synd om mig utan om väljarna. Jag går inte i takt med centerpartiet och dess väljare. Jag har i grunden en annan ideologisk syn, där rättvisa, välfärd och fördelning har framskjutna positioner.

 

Jag inser att jobbskatteavdraget var ett sätt att köpa väljare och att insikten om orättvisan i systemet inte rörde väljarna i ryggen. Det skrämmer. Decentralisering är i ingen kioskvältare. Parollen är idag ”sköt dig själv och skit i andra”. Vårdvalet är det enda stora centerfrågan som vi vunnit men den var dyrköpt.

 

Folk som har jobb bryr sig inte om att 410 000 är arbetslösa. De ser dem snarare som ett hot -låt de arbetslösa förbli långt från arbetsmarknaden.

 

Resonemanget om drivkrafter till arbete känner jag en djup avsmak inför. Att ge pensionärer mindre, försämra sjukförsäkringen, arbetslöshetsförsäkringen och bråka med dem som har det svårt och kalla det drivkrafter, då är jag inte med. Om det som åberopats är drivkrafter, avskaffa skatten och ta bort socialförsäkringssystemet, då har man uppnått fullständiga drivkrafter, nämligen en slavliknande arbetsmarknad med skitjobb till slavlöner.

 

Det är för mycket egoism i systemet med politiker som sneglar på pensionärer, sjuka, arbetslösa och lågavlönade och funderar hur kan vi plocka av dem lite mer pengar? Där är roten till det onda.  

 

Hur går det i framtiden? Ja, jag tror att de borgerliga partierna blir lika varandra som “blåbär” och kannibalismen fortsätter.

 

Centerpartiet måste inse att vi inte är älskade i den borgerliga kretsen. T o m vänstern passar bättre in bland champagneglasen än kusinerna från landet, som inte först år att föra sig under kristallkonorna. Expressen kommer att driva på för ett partiledarebyte i centerpartiet med sikte på att utplåna partiet. Allt annat än Maud är för närvarande en katastrof. Det enda som gör att Centerpartiet får överleva är centerns pengar som inte får gå förlorade som smörjmedel för de andra borgerliga partierna.

 

Jag kommer att i fortsättningen vara medlem, det är allt. I min tankebana kommer jag att hålla vad jag skrivit. Förbehålla mig rätten att tycka vad som partiet bör höra, inte vad man vill höra.

 

Årets val var ett ideologiskt val mellan decentralismens läkande krafter eller centraliseringens fortsatta förstörelse av samhällsresurser. Centralismens nervgift vann än en gång.

 

LARS-HÅKAN HALLDIN (C)

Oberoende Centerpartist

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook