”Småland ska vara ledande träregionen i Europa”

”Om sju år ska Småland vara en ledande träregion i Europa. Vi har nu inlett en storsatsning på att öka användandet av trä för att visionen ska bli verklighet. Det är bra både för Småland och Sverige”, skriver företrädare för Smålandslänen i ett debattinlägg.

[adrotate banner=”6″]

Småland kan trä. Här finns 75 procent av Sveriges trärelaterade industri. Basen är vår välväxta skog, hundraåriga traditioner, uthålligt entreprenörskap och kompetenta företag parat med breda utbildningar och avancerad forskning. Det gör Småland väl lämpat för att bygga en modern kunskapsorienterad ekonomi som är nödvändig för att träindustrin ska utvecklas.

Trä är helt rätt utifrån dagens klimatdiskussion. Det är förnyelsebart och lagrar koldioxid under användning. Träförädling är energieffektivt. Ett ökat användande som bygg­material, i inredning och möbeltillverkning skulle stödja arbetet för ett hållbart samhälle och förstärka Sveriges och Smålands miljöprofil. Vi måste – nationellt, regionalt och lokalt – ”tänka trä” mycket mer än idag!

Träregion Småland” är en kraftsamling för att stödja och utveckla den trärelaterade industrin. Smålandslänen Jönköping, Kronoberg och Kalmar står bakom. De tre regionförbunden och länsstyrelserna har antagit en strategi, där visionen är att Småland år 2020 ska vara en ledande träregion i Europa. Med konkreta insatser och 20 miljoner kr tar vi de första stegen för att nå visionen:

• Profilering av Träregion Småland
Träcentrum i Nässjö, Möbelriket i Lammhult och Virserums Konsthall genomför en rad aktiviteter för att marknadsföra Träregion Småland och framhålla träets möjligheter i ett hållbart samhälle. Att 2013 är ”Träets år” kommer att märkas i kommuner och skolor i hela Småland.

• Coachning
Träcentrum i Nässjö arbetar aktivt med uppsökande verksamhet för att stötta över 100 små- och medelstora företag vid ägarskiften, kontakter med universitet, marknadsutveckling och rekrytering.

• Företagsforskarskola
Linnéuniversitetet, Högskolan Jönköping, forskningsinstitutet SP Trä och Linköpings Universitet samarbetar för att tillsammans med företag etablera en Småländsk Företagsforskarskola. Där ska 10-15 industridoktorander arbeta med forskningsprojekt utifrån företagens behov.

• Branschråd trä i Småland
Kompetensförsörjningen är avgörande för den trärelaterade industrins framtid. I ett nyinrättat branschråd diskuterar företag, arbetsgivar- och arbetstagarorganisationer, utbildningsanordnare och arbetsförmedlingen åtgärder för att få fram rätt utbildad personal till de småländska träföretagen.

• Småland centrum för industriellt byggande i trä
Det behövs fler bostäder i Småland och Sverige och de bör byggas i trä. De flesta småhus byggs idag i trä, men andelen flerbostadshus med trästomme i stället för betong eller stål är bara ca 15 procent. Det går idag utmärkt att bygga upp till åtta våningar med trästomme, vilket bland annat Växjö visat. Ett ökat industriellt byggande i trä är bra ur ett klimatperspektiv (utsläpp av CO2 minskar med drygt 100 kg per m2) och skulle ge en välbehövlig vitamininjektion i den för Småland så viktiga trähusindustrin.

Träregion Småland deltar i flera initiativ för att kunna etablera ett centrum för industriellt byggande i trä. I dagarna lämnas en stor ansökan kallad ”Smart Housing Småland” till statliga Vinnova om ett tioårigt kraftfullt forsknings- och utvecklingsarbete inom trä och glas tillsammans med industrin och universiteten i Småland.

Träregion Småland är en långsiktig kraftsamling med bred uppbackning av offentliga aktörer, näringslivet och akademin. För att fullt ut kunna nå visionen ”Småland är 2020 en ledande träregion i Europa” behöver vi stöd, och uppmanar därför

  • Smålands och Ölands kommuner och kommunala bolag att aktivt delta i arbetet med trästrategin och framför allt att öka byggandet i trä!
  • Riksdagen, regeringen och statliga myndigheter att stödja vårt strategiska, klimatsmarta arbete och bejaka de satsningar som Träregion Småland initierar!

 

Bengt Dahlqvist, ordförande, regionförbundet Jönköpings län

Minoo Akhtarzand, landshövding, länsstyrelsen i Jönköpings län

Roland Gustbée, ordförande, regionförbundet Södra Småland                                 

Kristina Alsér, landshövding, länsstyrelsen i Kronobergs län

Lars Blomberg, ordförande, regionförbundet i Kalmar län

Stefan Carlsson, landshövding, länsstyrelsen i Kalmar län

 


Publicerat

i

av

Etiketter: