Ledare Opinion

Smärta och sorg i rattfylleriets spår

Emellanåt framkommer åsikter att rattfylleri är ett brott som inte förtjänar att uppmärksammas i någon högre grad. Det är fel.

[adrotate banner=”6″]

Rattfylleri är ett av de allvarligaste vardagsbrotten som förekommer i landet. Det kan naturligtvis inte jämföras  med våldsbrott som rån och mord men rattfylleri ska inte förringas eller förminskas.
Rent allmänt orsakar alkoholen samhällskostnader för flera miljarder årligen. Allt från missbruksvård till misshandel på krogen och just rattfyllerier.
Det bör räcka med att ta upp fallet med den lilla flickan i Rydaholm som blev ihjälkörd av ett rattfyllo för att brottet inte ska förringas.
Motormännens helnykterhetsförbund (MHF) räknar med att det görs 12 600 resor med rattfulla förare på svenska vägar – varje dag. Varje sådan resa är en potentiell dödsresa.
75 personer dör varje år på grund av alkohol i trafiken och fler än 1000 skadas.
Så gott som dagligen rapporterar polisen om att de stoppat rattfyllerister på vägarna på Höglandet och i länet. Eksjö tingsrätt är fylld av rättegångar mot rattfyllerister.
Sådant är läget och statistiken torde bringa förståelse för att rattfylleri är ett av våra allvarligaste och mest förekommande brott som leder till att tusentals människor varje år lider av smärta och sorg. Visst skulle strängare straff kunna diskuteras men främst gäller det att satsa på förebyggande arbete både hos polisen men vi vanliga människor bör också tänka till och säga stopp när vi ser någon sätta sig onykter i en bil.Det bästa vore kanske om alla slutade dricka men den utopin/dystopin kan vi nog aldrig nå.

Höglandsnytt 11e oktober.

[adrotate banner=”23″]

 

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

One Comment

Kommentarer avstängda