SMÄRTAN: 70-åring fick vänta en hel dag med akut hjärtinfarkt | Höglandsnytt
Hultsfred Vimmerby

SMÄRTAN: 70-åring fick vänta en hel dag med akut hjärtinfarkt

Chefsläkare Mattias Alvunger inom primärvården vid landstinget i Kalmar län har gjort en anmälan enligt lex Maria sedan diagnos av en akut hjärtinfarkt fördröjts.

Fallet gäller en 70-årig man som sökte sin vårdcentral för tilltagande värk i höger skuldra och arm som kommit sedan två månader. Den hade uppkommit i anslutning till att hunden dragit i kopplet men besvären förvärrades och det hade även tillkommit trötthet och andfåddhet.

Vid undersökningen hade läkaren främst misstanke om smärta från skulderleden men remiss skickades också för akut lungröntgen. Svaret var förenligt med viss hjärtsvikt och utifrån det beställdes ytterligare blodprov och ett EKG som patienten skulle kontrollera morgonen därpå.

EKG lades i läkarens korg och först sent under eftermiddagen när läkaren såg EKG upptäcktes tydliga förändringar som var förenliga med hjärtinfarkt. Patienten remitterades omedelbart till akutmottagningen och utredning visade akut hjärtinfarkt med kranskärlsförträngningar. Efter behandling har sjukdomssymtom gått tillbaka.

”Genom fördröjning att bedöma avvikande EKG har risk för allvarlig vårdskada funnits men det bedöms inte att patienten har fått några bestående men av händelsen”, säger Mattias Alvunger, chefsläkare, i ett pressmeddelande.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook