Nyheter

Smugglade 80 flyktingar – döms till fängelse

Dom har kommit i det stora människosmugglingsmålet. Tingsrätten frikänner de tilltalade från större delen av åtalet. De döms dock ändå till relativt kännbara påföljder.

Under tisdagen kom domen från Södertörns tingsrätt i målet om grovt organiserande av människosmuggling. Två av de tilltalade döms för grovt organiserande av människosmuggling till fängelse i två år respektive ett år och sex månader. Den tredje döms för medhjälp till detta brott till villkorlig dom med samhällstjänst.

– Av de 15 flyktingresor som målet i huvudsak gäller anser tingsrätten att det endast är bevisat att sju resor hade Sverige som slutdestination. För de övriga resorna är det inte uteslutet att flyktingarna skulle till Danmark. Det är därför inte fråga om något brott riktat mot Sverige i dessa delar, säger rådmannen Niklas Schüllerqvist, som var ordförande vid förhandlingen, i ett pressmeddelande.

Den tilltalade som döms till två års fängelse anses av tingsrätten ha organiserat sju flyktingresor för sammanlagt drygt 80 personer. Den person som enligt åklagaren ska ha varit en slags chef för verksamheten döms för endast fem resor och bedöms inte av tingsrätten ha haft en ledande ställning i verksamheten. Den tredje tilltalade döms för medhjälp avseende tre flyktingresor. De flesta av de flyktingar som målet gäller kommer från Syrien. Flyktingarna har körts med bilar och bussar från Milano under sommaren och hösten 2014. Enligt tingsrätten har verksamheten drivits i vinstsyfte, även om det också finns andra motiv bakom den.

Huvudförhandlingen avslutades för två veckor sedan. Utredningen i målet är mycket omfattande. Den består bl.a. av en mängd kartläggningar av telefontrafik och handlingar från polismyndigheter i andra europeiska länder.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook