Ekonomi Jönköpings län

Snart är den här – lokalt företag har beställt unik jättemaskin


Länsbaserade plåttillverkningsföretaget Weland har beställt en unik och mycket stor maskin.

Det handlar om en unik, helautomatiserad stans- och panelbockningsmaskin som ska levereras till Weland under året. Företaget kommer med den nya maskinen kunna förbättra många befintliga produkter och även automatisera tillverkningen.

Maskin ska användas för att tillverka bl a skåp, lådor, elskåp, luckor och butiksinredning.

”Maskinen är en av de absolut snabbaste, mest energisnåla och mest flexibla anläggningarna som går att hitta i det här segmentet. För att vara bäst i branschen så måste man vara effektivast och mest flexibel. Den här maskinen ger oss goda möjligheter till att vara både och”, säger Björn Henrikson, produktionschef på Weland, i ett pressmeddelande.

Maskinen upptar en yta på 1760 kvadratmeter, närmare två villatomter och blir den enda maskinen av denna storlek och omfattning i Sverige.

Maskinen består av flera delar. Den består av ett stort FMS-system som har 100 olika materialplatser och totalt ryms 300 ton råmaterial och färdiga komponenter. Maskinen tar hand om råmaterialet och bearbetar det ända till den färdiga produkten.

Smålandsstenarbaserade Weland omsatte enligt senast tillgängliga bokslut 1,8 miljarder kr, hade 760 anställda och gjorde en vinst på 305 miljoner kr.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook