Höglandet Jönköping

SNART KOMMER HON HIT – En av världens viktigaste och mäktigaste kvinnor

Hon har listats som en av världens 100 mest inflytelserika människor av Time Magazine, belönats med bland annat Transparency Internationals Integrety Award och BBC har kallat henne ”South Africa’s corruption crusader”. Nu kommer hon till Jönköpings län.

Mänskliga Rättighetsdagarna har funnits sedan år 2000 och är Nordens största forum för mänskliga rättigheter. I år arrangeras konferensen på Elmia i Jönköping, 9-11 november, och programmet genomförs med omkring 200 seminarier och debatter. I får konferens storbesök i form av Thuli Madonsela.

Thuli Madonsela är advokat och Sydafrikas före detta Public Protector, ett uppdrag som liknar vår Justitieombudsmanoch är känd och hyllad för sin integritet och sitt ledarskap. Hon har sedan apartheidtiden varit aktiv i ANC, African National Congress, och medverkade i den grupp av jurister som utformade Sydafrikas konstitution.

Thuli Madonsela har fått motta både kritik och beröm för sitt rakryggade agerande och för att hon orädd tagit i tu med korruption även i ledarskiktet i den egna organisationen. Ett av hennes mest kända fall är en granskning som avslöjade president Jacob Zumas olovliga nyttjande av offentliga medel till ett privat byggprojekt.

_ Att få ett slut på korruption är viktigt för mänskliga rättigheter, eftersom korruptionen håller tillbaka demokrati, ”good governance”, rättsstatsprincipen och mänskliga rättigheter, säger Thuli Madonsela i ett pressmeddelande.

På Mänskliga Rättighetsdagarna i Jönköping 9-11 november kommer Thuli Madonsela delta i flera sammanhang och bland annat tala om antikorruption och mänskliga rättigheter.
_ Jag hoppas att konferensen kommer fram till praktiska lösningar som effektivt tillgängliggör mänskliga rättigheter, säger Thuli Madonsela.

_ Thuli Madonsela är en oerhört kunnig, modig och inspirerande person och vi ser fram emot att ta del av hennes kunskap och erfarenheter, säger Caroline Matsson, projektledare Mänskliga Rättighetsdagarna.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook