Debatt

”Sno bilnycklarna från fulla midsommarförare”


”Ryck bilnycklarna ur händerna om du ser någon som försöker köra påverkad! Den här veckan besöker var fjärde svensk Systembolaget för att handla till midsommarfesten. Nu har vi alla ett stort ansvar att se till så att inte alkoholen hamnar bakom ratten i midsommartrafiken”, säger MHFs Arne Winerdal i ett debattinlägg.

[adrotate banner=”27″]

Bilen är ett fantastiskt redskap för att föra människor samman i midsommartid. Men tyvärr kan bilen bli ett mordredskap i händerna på den som druckit och sedan ger sig ut i trafiken.

Helgen före midsommar fick ännu en person sätta livet till i en meningslös rattfylleriolycka. Det var en 35-åring som omkom på E20 mellan Arboga och Kungsör. Föraren av bilen misstänks nu för grovt rattfylleri.

Den här sortens olyckor är extra tragiska och meningslösa, eftersom föraren med berått mod har satt sig bakom ratten utan att ha kontroll på körningen. Varje år dör minst 70 personer i sådana olyckor.

I princip alla svenskar tar avstånd från bilkörning i alkoholpåverkat tillstånd. Ändå kör 500 i timmen med för hög promillehalt på våra vägar. Nu i midsommar, när Systembolaget brukar ha rekordförsäljning, ökar tyvärr risken ännu mer för rattfylleriolyckor.

Tips för midsommarfesten:

  • Se till att den som avser att köra bilen hem från festen avstår helt från alkohol.
  • Om någon som druckit sätter sig bakom ratten så är det OK att vara handgriplig. Det är bättre att ni blir ovänner än att någon dödas i trafiken.

Arne Winerdal, Motorförarnas Helnykterhetsförbund

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

  1. Inför alkolås
    Inför Alkolås på alla bilar så har man eliminerat huvuddelen av alla fyllekörningar. Tyvärr har spritindustrin stor makt via lobbying i EU:s korridorer. Man hittar än den ena och än den andra pargrafen varför man inte skall ha Alkolås i bilarna. Orsaken är enkel Alkoholkonsumtionen kommer sjunka med ca 20% hota arbetstillfällen mm. Det priset skall vi betala.

    Visst en liten grupp kommer trixa med lösen låta anhörig under våld blåsa och så vidare. Sådant beteende skall sluta bakom galler – länge.

  2. Arne Winerdal sen när är det rent tekniskt lagligt att rycka bilnycklarna ur händerna på någon. Du går över gränsen till vad som kan klassas som stöld. Det problem som är att fordonsindustrin inte blivit ålagda att sätta alkolås på fordonen. Återigen passiva politiker.

Kommentarer avstängda