Snön har fallit – kallaste augusti på 114 år | Höglandsnytt
Höglandet Nässjö Nyheter

Snön har fallit – kallaste augusti på 114 år

Det är kallt. Riktigt kallt. Det handlar om den kallaste augusti på 114 år och snön föll redan under onsdagen och under torsdagen har mer snö fallit.

UPPDATERAD: 0839, 1430
På Höglandet mättes 7,5 grader upp på Tomtabacken och liknande temperaturer förekom över hela Höglandet under onsdagen, en dag som kan ha varit den kallaste på 114 år.
”Jag får gå tillbaka exakt 114 år till den till 10 augusti 1902 för att hitta något liknande”, säger SMHIs väderobservatör i Hjo, Ingemar Vänerlöv, till SR.
Under torsdagen har temperaturen i Nässjö varit så låg som sex grader samtidigt som det ösregnat (enligt SMHIs mätning var det 6,5 grader på Tomtabacken under torsdagen). Rapporter till Höglandsnytt talar om hagelskurar i med stora hagelbitar i närheten av Jönköping.
SVT rapporterar om snöfall längs E4an i närheten av Skillingaryd.
Natten till torsdag mättes 0,1 grader upp i Hagshult väster om Vrigstad, kallaste temperaturen utanför fjällvärlden. Tomtabacken hade 4 grader.
Sommarens första snöfall kom i Jämtland under onsdagen.
”Det har snöat av och till hela dagen”, säger Marie Lithén, som driver en restaurang på Åreskutan, till Östersunds-Posten.
SMHIs prognos är mer snö i norra Lappland och fjällvärlden.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook