Debatt Opinion

”Socialdemokraterna hotar kvinnliga företagare”

”Att (S) inte delar vårt intresse att skapa incitament för fler kvinnliga entreprenörer, är minst sagt förvånande”, skriver riksdagsledamoten från Vetlanda, Helena Bouveng i ett inlägg på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

(S) får inte stå i vägen för Sveriges kvinnliga entreprenörer.

Betydligt färre kvinnor än män driver företag i Sverige och andelen av de yrkesverksamma kvinnorna som leder företag är också låg jämfört med andra europeiska länder. Ett av de största hoten mot Sveriges välfärd är att människors drömmar om att driva eget stannar på idéstadiet. Det vill vi moderater förändra.

Genom RUT-avdraget har inte bara en halv miljon svenskar fått hjälp med det hushållsarbete som kvinnor traditionellt ansvarar för lejonparten av. RUT-avdraget har dessutom, utan att kosta skattebetalarna en krona, skapat förutsättningar för de 17 000 nya företag inom branschen för hushållsnära tjänster som vi har sett växa fram de senaste åren. En bransch som domineras av kvinnligt företagande, varav många utrikes födda kvinnor och unga som går direkt från arbetslöshet till eget företag.

Men någon måste ju vara emot – och inte oväntat är det (S). (S) sänka RUT-avdraget och samtidigt slå ihop det med ROT-avdraget.  Detta hotar många kvinnliga företagare i RUT-branschen. Vilka kvinnor är det (S) vänder sig till – sådana som är villiga att starta och driva företag utan chansen att tjäna pengar?

De lagliga hindren för kvinnligt företagande är sedan länge är avskaffade, men fortsatt möter kvinnor ofta fördomar och större svårigheter än män. Att (S) inte delar vårt intresse att skapa incitament för fler kvinnliga entreprenörer, är minst sagt förvånande.

Helena Bouveng (M), riksdagsledamot från Jönköping

Jenny Petersson (M), riksdagsledamot från Hallands län

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook

2 Comments

  1. RUT-avdrag i all ära. De kvinnor (och män) jag samtalar med ibland som arbetar som egenföretagare delar inte riktigt M:s syn på det hela. Osäker tillgång till arbete, dyra försäkringar, skatter och en stor osäkerhet om vad som händer om man blir arbetslös. Mycket låg lön i många fall, och en rädsla för framtiden. Det skydd som (S) under många år byggt upp via FÖRSÄKRINGAR för Sveriges befolkning är i stor del borta.
    Vilka är det som använder sig av RUT-tjänster? Det är i varje fall inte den hårt arbetande flerbarnsmamman eller pensionärer. Nä, enligt min uppfattningen är det de som inte behöver hålla i slantarna eller har ont i magen varenda månadsskifte som sätter ytterligare en guldkant på tillvaron genom att låta den icke arbetande lyxhemmafrun slippa dammsuga eller tvätta.
    Visst, det är väl bra i sig att folk kommer i arbete, men den psykiska ohälsan skenar i Sverige idag, och en stor orsak till detta är nedmonteringen av välfärden. Folk känner ingen trygghet idag.

  2. Det är väl inte jämställt att det ska vara kvinnor som öppnar städfirmor? Det är vad en tjej duger till. Vi måste ju ändå städa och föda barn. Lika bra att ta betalt för det. Som städerska eller surrogatmamma. Det är vad M vill. Ska aldrig mer rösta på M. När S ledde Sverige kämpade man för att få upp kvinnolönerna. Nu har allt med ledning av alliansen havererat fullständigt

Kommentarer avstängda