”Socialdemokraternas landsbygdspolitik är populistisk”

”Att ropa livsmedelsstrategi utan att det ens finns en klar definition är populistiskt, det som behövs är istället aktiva insatser och beslut”, skriver riksdagsledamot Bengt-Anders Johansson (m) i en replik till riksdagsledamot Matilda Ernkrans (s) på Höglandsnytt Debatt.

[adrotate banner=”6″]

Replik till Matilda Ernkrans, Höglandsnytt 30/4 2013

Alla bidrag till att öka fokus på en levande landsbygd är positiva. Det gäller inte minst projekten Skogsriket och Matlandet. Ernkrans avfärdar dessa två satsningar på landsbygden som Landsbygdsministerns PR-projekt och verkar därmed inte finna något värde i de positiva effekter som projekten faktiskt har haft. Ta Matlandet som exempel. Målen är högst ställda, långsiktiga och ofta kvalitativa, men redan efter fem år ser vi att Sveriges livsmedelsexport ökar, att lönsamheten för livsmedelsindustrin ökar snabbare än näringslivet i övrigt och lönsamheten för restaurangbranschen ökar. Vad gäller primärproduktion ser vi till exempel att antalet små slakterier har ökat med 32 procent sedan 2007, mycket på grund av minskade administrativa bördor till följd av den regelförenkling som varit en del av projektet.

Ernkrans skriver att (S) vill ha ”kraftfulla satsningar på jobben på landsbygden” och att de vill bedriva ett ”brett näringspolitiskt arbete”. Hon skriver dock inte vad det faktiskt är (S) vill satsa på och hur mycket pengar de är villiga att lägga. Att ropa livsmedelsstrategi utan att det ens finns en klar definition är populistiskt, det som behövs är istället aktiva insatser och beslut. Ge oss tydliga exempel på hur era kraftfulla satsningar skulle se ut, Matilda Ernkrans.

Ernkrans avslutar med att efterfråga yrkesintroduktionsjobb för att hjälpa unga in på arbetsmarknaden. Det hon inte nämner är att (S) förespråkar höjda arbetsgivaravgifter vid anställning av unga. Det ska alltså bli dyrare att anställa. Hur ger tunga skattebördor på jobb i en utdragen lågkonjunktur fler jobb?

Att ta bort pengar från landsbygdssatsningar utan att tydligt förklara hur man vill kompensera för detta är att överge landsbygden.

Bengt-Anders Johansson (m), vice ordförande i riksdagens miljö- och jordbruksutskott


Publicerat

i

av

Etiketter: