Nyheter

Socialen kollar kylen hos den som behöver hjälp

Socialtjänsten i Landskrona har anmälts till såväl JO som till Socialstyrelsen för att ha kollat kyl, frys och skafferi hemma hon dem som ansöker om extra pengar till mat. Både JO och Socialstyrelsen har inlett utredningar utifrån anmälningarna.

Kommunstyrelsens ordförande menar dock att hembesöken inte har varit påtvingade, endast erbjudna.

Det är minst två kvinnor i Landskrona som har ansökt om matpengar och reagerat på att socialtjänsten då velat kolla i deras kylar och frysar.

En kvinna hade 92 kronor kvar på sitt konto då hon gjorde sin ansökan, men kunde endast få ekonomiskt bistånd till extra matpengar om socialtjänsten fick göra hembesök och kolla hennes matlager.

kvinnan upplevde tillvägagångssättet kränkande då hon menade att Landskrona kommun länge vetat att hon att hon haft litet pengar. Hon valde i stället att låna pengar och anmälde kommunen till JO.

Kommunstyrelsens ordförande i Landskrona Torkil Strandberg (FP) försvarar socialtjänstens införande av hembesök förra året.

”Ingen är tvungen att släppa in socialtjänstens utredare”, säger han, till sydsvenskan.se.

Om man tackar nej till hembesöket sker en prövning på samma sätt som före införandet av hembesök, men det blir en mindre träffsäker bedömning, menar han.

Det finns två skäl till varför man gör hembesök.

Det ena är att människor som inte är berättigade till socialbidrag inte heller ska ha det.

Det andra är att upptäcka ytterligare brister där socialtjänsten måste gripa in, till exempel när barn växer upp i olämplig miljö, uppger han.

Se även FUNDERINGAR!

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook