Nyheter

Socialtjänst teg om knark hemma hos klient

Den 1 juli omfattas även socialtjänstens individ och familjeenhet, IFO, av lex Sarah. En behandlingsassistent i Nybro fann för någon vecka sedan knark hemma hos en 17-åring och bad förvaltningen kontakta polisen, utan att något hände.

Han gjorde då en lex Sarah anmälan.

Anmälan resulterad dock endast i en skrivelse då IFO inte omfattas av lex Sarah förrän från halvårsskiftet.

Det var i samband med en urinprovstagning på en 17-åring som bor i en av individ och familjeförvaltningens lägenheter som behandlingsassistenten upptäckte knark hos denne.

Han valde att istället för att konfrontera 17-åringen ta kontakt med förvaltningschefen och be denne kontakta polisen, detta med tanke på 17-åringens tidigare kriminalitet.

Men chefen ville avvakta då han inte var insatt i ärendet.

Med tanke på att det fanns droger i den av förvaltningen uthyrda lägenheter, erbjöd sig behandlingsassistenten att stanna kvar utanför lägenheten och vakta tills polisen kom för att förhindra att knarket avlägsnades.

Efter ett par timmar då inget hänt ringde han chefen igen, som då uppgav att inget beslut fattats i ärendet.

I efterhand, menar behandlingsassistenten, går det inte går att göra något åt det inträffade. Men genom sin lex Sarah anmälan vill han försöka få fram klara rutiner för hur IFO ska agera om en liknande händelse inträffar igen, skriver barometern.se.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook