Debatt

Socker är ett gift- enligt forskare

Den 26 maj 2009 gav Robert Lustig en föreläsning, ”Socker: den bittra sanningen”. Den lades upp på YouTube följande juli. Sedan dess har klippet visats drygt 900 000 gånger och får nya tittare med en hastighet av cirka 50 000 personer per månad.

Det är tämligen anmärkningsvärda siffror för en 90 minuter lång diskussion om nyanserna fruktosbiokemi och mänsklig fysiologi.

Lustig är en specialist på pediatriska hormonstörningar och den ledande experten i fetma bland barn på University of California i San Francisco, School of Medicine, som är ett av de bästa medicinska universiteten i USA. Lustig behandlar patienter för barnfetma och publicerade sin första avhandling i ämnet för ett tiotal år sedan och forskar sedan dess i ämnet.

Hans föreläsningar har stort genomslag. Lustigs imponerande referenser och det faktum att han poängterar att socker är ett ”toxin” eller ett ”gift” gör honom till en efterfrågad föreläsare. Lustig pratar inte bara om det vita som vi strör i kaffe och sprider på spannmål – sackaros – utan även den fruktos som livsmedelsproducenterna ofta använder är bov i dramat. Socker är inte bara tomma kalorier, säger han: dess effekt på oss är mycket mer smygande. ”Det har ingenting att göra med kalorierna – det är ett gift i sig själv, säger han!”

Om Lustig har rätt, så är vår överdrivna konsumtion av socker det främsta skälet till att antalet överviktiga och diabetiker har ökat skyhögt i antal de senaste 30 åren. Men argumentet innebär mer än så: om Lustig har rätt så skulle det innebära att flera andra kroniska sjukdomar som kärlsjukdomar, högt blodtryck och många cancerformer – som allmänt anses vara sjukdomar relaterade till västvärldens livsstilar – kan knytas till överkonsumtionen av socker. Lustig anser att socker bör ses som cigaretter och alkohol – som något som dödar oss.

Kolhydrater, snabba såväl som långsamma, bryts alla ned i magen till enkla sockerarter. Sockret tas upp i blodet och höjer blodsockret, vilket ökar produktionen av hormonet insulin. Det är kroppens mest fettlagrande hormon. Insulin produceras i bukspottskörteln I större mängd förhindrar hormonet fettförbränning och lagrar in överskott av näring i fettceller. Det kan efter en kort stund leda till ett underskott av näring i blodet vilket skapar hungerkänslor, och s.k. ”sötsug”, varefter man vanligen äter mer. Sen startar processen igen, En ond cirkel.

Detta leder oss till den primära frågan: kan socker vara så illa som Lustig säger att det är?

Det är en sak att – liksom de flesta dietister gör – föreslå att en hälsosam kost innehåller mer frukt och grönsaker – och kanske mindre fett, rött kött och salt – eller t.o.m. mindre av allt. Det är en helt annan att påstå att en särskilt omhuldad del av vår kost inte bara kan vara ohälsosam, utan också faktiskt kan vara giftig. När du bakar en födelsedagstårta till dina barn eller ger dem saft en varm sommardag kan du göra dem mer skada än nytta trots all kärlek och omtanke. Lustig, som har verklig expertis och forskat kring ämnet tiotalet år, har funnit bevis som gör det övertygande att döma ut socker. Oss har han övertygat. Socker har en bitter eftersmak!

ETELKA HUBERfil.kand informationsteknik, Bodafors

MICHAEL WALLINkock, civilekonom, Nässjö

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook