Ekonomi Eksjö Höglandet Nässjö Nyheter Sävsjö Vetlanda

SOMMAR: Då kommer Kronofogden och tar dig eftersom du är ett pucko

Sommar och semester innebär ofta högre utgifter än vanligt och allvarlig skuldsättning eftersom folk köper sådant de inte har råd med. Det visar en sammanställning som Visma gjort av statistik från Kronofogden.

. Vid årsskiftet uppgick svenska folkets totala skulder hos Kronofogden till 79 miljarder kronor. Bakom skulden står nästan 418 000 privatpersoner.
– Sommaren är en sådan tidpunkt som sticker ut i statistiken när många drar på sig höga kostnader för semestrar och andra nöjen de egentligen inte har råd med. Det betyder att fler riskerar djup skuldsättning, något som kan vara betydligt svårare att ta sig ur. Det är därför viktigt att inte överskatta sin ekonomiska förmåga, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors, i ett pressmeddelande.

Allt färre personer skuldsätter sig i Sverige samtidigt som den totala skulden till Kronofogden ökar. Svenskarnas samlade skuld till Kronofogden var nästan 79 miljarder kronor vid årsskiftet. Det motsvarar en ökning på över 6 miljarder kronor, motsvarande nästan 9 procent, jämfört med förra året. Bakom skulderna står nästan 418 000 privatpersoner, vilket är en minskning med 5 500 personer jämfört med året före.

– Samtidigt som det är glädjande att färre personer hamnar i skuld så är det oroande att skuldberget ökar totalt sett. Det bästa sättet att få och behålla kontroll över sin ekonomi är att göra en budget och sedan följa den. Försök att inte falla för frestelsen att konsumera mer än budgeten tillåter. Att få pengarna att räcka till det viktigaste, som boende och mat, och inte dra på sig onödiga skulder, säger Elinor Sjögren.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook