Höglandet

Sportlov – då stjäl de dina skidor


Skidor och snowboard värda miljontals kronor försvinner varje år från skidanläggningar i landet men trots risken att bli av med utrustningen är det få som låser fast den, visar en undersökning genomförd av försäkringsbolaget If.

utrustning värd omkring 15 miljoner kronor varje år försvinner från Sveriges skidanläggningar, enligt Ifs uppskattning.

– Det finns nog inga dyra ägodelar som vi är så slarviga med som skidor och snowboards. Vajerlås och stöldsäkra ställ har funnits i decennier, men har fortfarande inte slagit igenom, säger Lars Silfverswärd, ansvarig för skadeförebyggande verksamhet på If, i ett pressmeddelande och rekommenderar skidägare att bära in sin utrustning inomhus över natten eller andra knep:

Bästa tipsen – så lurar du skidtjuven

  • Tillfället gör tjuven. Det vanligaste är att skidorna stjäls från ställen utanför restauranger, caféer och värmestugor. Lås därför fast dina skidor med ettvajerlås.
  • Det är också vanligt med stölder ur bilarnas takboxar. Lämna ingen utrustning i bilen.
  • Lås in skidorna i skidskåp på natten, eller ta med dem in i bostaden.
  • Notera det unika tillverkningsnummer som finns på nyare utrustning.
  • Har du inte möjlighet att låsa fast skidorna kan du ställa höger- och vänsterskidan på helt olika ställen eller para ihop skidorna med någon i ditt sällskap.
  • Pensla märk-DNA på dina skidor och sätt på ett varnande klistermärke – det gör att de kan spåras tillbaka till dig och gör det svårare för tjuven att sälja dem vidare.

Av: Redaktionen, [email protected] Gilla oss på Facebook